Den kinesiske handelen har aldri vært høyere og offisielt gikk Kina forbi USA som verdens største handelsnasjon ifjor.

De mest optimistiske trodde at Kina ville makte en svak eksportvekst på rundt én prosent i januar sammenlignet med fjoråret. Igår kom handelstallene og ingen hadde forventet at verdens nest største økonomi ville få en eksportvekst på 10,6 prosent og en importvekst på ti prosent.

Kina fikk et handelsoverskudd på 31,2 milliarder dollar i januar – det syvende høyeste noensinne.

Men det er stor skepsis til de offisielle handelsstatistikkene.

Tviler på kinesisk styrke
Forfalskede fakturaer benyttes for å overføre penger til og fra Kina.

Capital Economics’ prognoser lød på et fall i eksporten i januar på fire prosent.

– Kinesisk nyttår gjør at statistikkene er unormale på denne årstiden. Men tidspunktet for kinesisk nyttår i år skulle ha ført til en svekkelse i eksporten, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura får ikke handelstallene til å stemme med andre statistikker og undersøkelser som har kommet de siste ukene.

– Dette er merkelig, og er uforenlig med eksportordreindeksen fra HSBC og den offisielle PMI-indeksen (innkjøpssjefsindeksen) for januar, sier sjeføkonom for Kina i Nomura, Zhiwei Zhang.

Nomura, som har nedjustert den økonomiske veksten for Kina til 7,5 prosent i inneværende kvartal og 7,1 prosent i neste kvartal, er avventende. Zhiwei Zhang ønsker å se industriproduksjonstallene for årets to første måneder.

Ulovlig kapitalstrøm
Også ved begynnelsen av fjoråret var det store overraskelser i de kinesiske handelstallene. Dette skyldes bruk av falske fakturaer for å overføre penger inn og ut av Kina uten at dette innrapporteres.

Det er kapitalkontroll i Kina og denne typen overføringer er forbudt. Penger overføres ofte fra Hong Kong og plasseres i eiendom på det kinesiske fastlandet hvor prisene øker med rundt ti prosent i året.

– Etter hva som skjedde i fjor vet alle at vi ikke kan ta handelstallene på alvor, sier analytiker Jackson Wong hos Tanrich Securities.

Global Financial Integrity har sammenlignet de kinesiske eksportstatistikker med importstatistikker for handelspartnerne for 2013. Det er store, uforklarlige hull i de kinesiske statistikkene.

Markedene
Børsene i Kina viser en blandet utvikling torsdag, men med relativt små utslag.

I Japan falt Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen 1,79 prosent 14535 poeng torsdag.

Les også: Derfor satser Kina på investeringer som ikke lønner seg



<b>Frykter ny økonomisk katastrofe</b>

Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.