Argentina klarte ikke å bli enige med en gruppe amerikanske kreditorer om en løsning på gjeldsstriden som truer landets økonomi.

Landet misligholder dermed gjelden sin.

– De forsøkte å tvinge oss til noe ulovlig. Argentina er innstilt på dialog og enighet. Vi ønsker en rettferdig og lovlig løsning for alle våre kreditorer, sa Axel Kicillof, Argentinas finansminister på en pressekonferanse i New York onsdag, etter resultatløse forhandlinger.

Ifølge opplysninger til tv-kanalen CNBC skal bankene i Argentina til siste slutt ha arbeidet for en løsning der de kunne kjøpe hedgefondenes gjeld. Men uten å lykkes.

Bankerott

Argentina hadde en frist til utgangen av onsdag med å betale alle sine kreditorer. Siden de ikke klarte det, misligholder landet sine låneforpliktelser. Det er andre gang Argentina er bankerott på 12 år.

Etter at Argentina ikke kom til enighet med kreditorene kunngjorde kredittvurderingsselskapet Standard & Poors at landet er i en misligholdsituasjon. Det skjer for andre gang på 13 år.

Argentina har rundt 200 milliarder dollar i utenlandsgjeld (1250 milliarder kroner), inkludert 30 milliarder dollar i restrukturerte statsobligasjoner, ifølge S&P.

Men Kicillof avviser at Argentina er bankerott. Finansministeren sier pengene til utbetaling finnes, men at de er frosset som følge av en rettsavgjørelse.

– Pengene er tilgjengelig. Om det var snakk om konkurs, ville selvsagt pengene ikke vært der, sa Kicillof.

Utpressing

– Argentina betaler. Landet har penger. Og det kommer til å fortsette å betale. Vi skal betale, men på fornuftige betingelser. Ikke betingelser som tilsvarer utpressing, legger han til.

Det er amerikanske hedgefond som står i sentrum av striden. De krever full tilbakebetaling av obligasjoner de kjøpte til redusert pris etter gjeldskrisen i Argentina i 2002.

Etter en langvarig runde i rettsapparatet har en domstol i New York godkjent hedgefondenes krav på 1,33 milliarder dollar.

Og hedgefondene sa onsdag nei til en avtale om å få mindre tilbakebetalt.

- Konsekvensene av å gå statsbankerott (default) er ikke forutsigbare, men de er defintivt ikke positive. Default er ikke en teknisk tilstand, men snarere noe smertefullt som vil ramme vanlige mennesker, skrev den amerikanske mekleren Daniel Pollack i en skriftlig uttalelse, ifølge Blomberg News.

Hardt rammet

En tidligere avtale om likebehandling av obligasjonseiere kan nå gjøre kravene mot landet mye større.

– Den argentinske økonomien vil bli svært hardt rammet av dette. Det er allerede høy inflasjon, og Argentina kan få negativ vekst i år for første gang siden 2002, sier seniorstrateg i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen, til Ritzau.

Finansminister Kicillof sier en løsning på krisen kan finne sted utenom regjeringen. Og i et forsøk på å redde Argentina fra konkurs skal flere argentinske banker ha tilbudt seg å ta over kravene fra hedgefondene og betale gjelden.

Det kommet imidlertid ikke til noen enighet om dette innen utgangen av fristen.

Les også: Har bare timer på å betale milliarder

Gjeldsgribbene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.