Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Asylstrømmen

Danmark vedtar omstridt asylinnstramning

Det danske Folketinget har vedtatt en omstridt innstramming av asyllovene. De nye tiltakene tillater blant annet å konfiskere asylsøkeres verdisaker.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den såkalte smykkeloven har fått stor oppmerksomhet i internasjonale medier. Men innstrammingspakken innebærer også blant annet at flyktninger med midlertidig opphold må vente i tre år før de kan få familiegjenforening, ikke i ett år som nå.

Det har utløst kraftig kritikk fra menneskerettighetsaktivister, og en rekke jurister og organisasjoner har ment innstrammingene er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Fakta om endringer i dansk utlendingslov

* Folketinget i Danmark har vedtatt å endre den danske utlendingsloven. Lovendringen støttes av partiene Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De konservative og Socialdemokraterne, og det inneholder følgende elementer:

* Politiet skal beslaglegge flyktningenes eiendeler, om de har en verdi på over 10.000 kroner. Det gjøres unntak for gjenstander med «særlig affeksjonsverdi», som gifteringer.

* Ventetiden for familiegjenforening for flyktninger med midlertidig beskyttelse forlenges fra ett til tre år.

* Det blir vanskeligere å få permanent oppholdstillatelse. Flyktninger vil ikke lenger få permanent opphold lettere enn andre.

* Ytelsene til asylsøkere kuttes med 10 prosent. Det innføres gebyr på søknader om oppholdstillatelse og familiegjenforening.

* De rundt 500 kvoteflyktningene Danmark etter avtale med FN årlig henter blant vanskeligstilte i flyktningleirer i nærområdene, skal i framtiden velges ut ifra «integreringspotensial».

* Det blir utvidet tilgang til å inndra oppholdstillatelsen til flyktninger som besøker hjemlandet.

* Asylsøkere får ikke lenger lov å bo privat utenfor asylmottakene.

Kilde: NTB

Vis mer

Høy temperatur

Temperaturen var høy i folketingssalen før Venstre-regjeringens forslag til nye asyllover ble banket gjennom med støtte fra blant annet Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Skjellsordene mellom politikerne haglet, ifølge Politiken.

Forslaget ble til slutt vedtatt med 81 mot 27 stemmer. En representant stemte blankt.

Innstrammingene vakte stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet lenge før de ble et faktum. Så sent som mandag var Støjberg og utenriksminister Kristian Jensen i Brussel for å svare på spørsmål fra medlemmer i EU-parlamentets komité for sivile rettigheter.

«Mot kanten»

Selv om integrasjonsminister Inger Støjberg i Folketinget medga at «vi beveger oss mot kanten av konvensjonene», fastslår hun etter avstemningen at hun er overbevist om at innstrammingene ikke strider mot menneskerettighetene.

– Vi hadde ikke lagt fram lovforslaget dersom vi ikke mente at det var i henhold til konvensjonene, sier hun.

Amnesty kaller regjeringens nye asylinnstramninger for umenneskelige og et uttrykk for ansvarsfraskrivelse for verdens flyktninger.

– Det skjer ved å gjøre forholdene for asylsøkere så ulidelige at de oppsøker andre steder for å få beskyttelse og sikkerhet. Det er ganske enkelt uverdig, sier konstituert generalsekretær Trine Christensen i Amnesty Internationals danske avdeling.

Beslaglegger smykker

Den såkalte smykkeloven gir politiet anledning til å beslaglegge spesielt kostbare gjenstander og pengebeløp på over 10.000 danske kroner som asylsøkere bringer med seg til Danmark. Pengene skal benyttes til å betale for asylsøkernes opphold.

Men smykkeforslaget, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har kalt «det mest misforståtte lovforslaget i Danmarks historie», er blitt endret flere ganger etter kritikk.

Personlige gjenstander med særlig affeksjonsverdi skal ifølge loven ikke beslaglegges. For å bevise at gjenstandene har følelsesmessig betydning, må asylsøkerne fortelle en personlig historie, ifølge danske medier.

Debatten hadde knapt begynt i Folketinget tirsdag før Venstre på direkte spørsmål påsto at overhodet ingen smykker skal konfiskeres.

– Regjeringen ønsker ikke å ta folks smykker. De har per definisjon affeksjonsverdi, sa folketingsmedlem Jakob Ellemann-Jensen fra regjeringspartiet Venstre.

Verbalt angrep

Dersom smykket er en såkalt handelsvare, er saken ganske annerledes, ifølge resonnementet til Ellemann-Jensen, som videre gjorde det klart at han vil ha seg frabedt enhver sammenligning med jødeforfølgelsene under andre verdenskrig.

Socialdemokraterne ble i sin tur ble angrepet av venstreradikale Enhedslistens representant Henning Hyllestad.

Han anklaget ifølge Politiken det tidligere regjeringspartiet for å forfekte en «vammel nasjonalisme» som går ut på å beskytte Danmark for enhver pris og på bekostning av internasjonale konvensjoner

 

Les også: Disse tallene fikk Tolletaten til å klø seg i hodet

Verdensbanken tror på lavere oljepris

Hansa og Heineken ut av Remas hyller

 

Se DNtv:

- Vi vil at Norge skal godta oss, ikke at Russland nekter å ta oss tilbake:

 

Utenriks Danmark Asylstrømmen
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.