Overaskende gode arbeidsmarkedstall fra USA fredag i forrige uke var med på å sende amerikanske aksjer til nye toppnivåer. Men til tross for lav arbeidsledighet og historiske høye aksjemarkeder er ikke aksjestrateg i Swedbank, Peter Hermanrud, veldig positiv til amerikanske aksjer.

- Du investerer ikke i arbeidsplasser, du invester i inntjening. Inntjeningen har stagnert i USA, sier Hermanrud.

Hermanrud frykter at økningen i sysselsetting vil gi økt lønnsvekst og at høyere lønninger kan skade selskapenes inntjening.

Fondsforvalter i DNB Taktisk Aktivaallokering, Kevin Dalby deler Hermanruds pessimisme med tanke på amerikanske aksjer.

- Veksten i økonomien kommer som følge av flere sysselsatte ikke økt produktivitet og det gir dårligere bunnlinje. USA er et modent marked med tanke på konjunktursyklusen, sier Dalby.

Lave renter

En annen årsak til toppnoteringen i de amerikanske aksjemarkedene er lave renter. Når rentene er lave må investorer kjøpe aksjer for å få en viss avkastning, og dette presser aksjeprisene opp. Dalby tror det er fare for at denne effekten reverseres.

- Rentenivået er lavere enn de fundamentale faktorene skulle tilsi. Man står nok ovenfor en periode med rentehevinger som ikke har kommet ordentlig i gang, sier Dalby.

Han viser til at den amerikanske sentralbankens varslede renteøkninger ble utsatt på grunn av dårlige arbeidsmarkedstall i forrige måned og av Brexit.

Undervektet i aksjer

Både Dalby og Hermanrud mener amerikanske aksjer er dyre, både i forhold til historiske prisnivåer og målt mot europeiske skjer.

- Vi har tre til seks måneders perspektiv, og vi er undervektet i amerikanske aksjer, sier Dalby.

Dalby er undervektet i aksjer generelt , men er positive til «nye markeder» i tiden som kommer.

Hermanrud har også vektet ned i aksjer, men han tror ikke at det er grunnlag for å forlate aksjemarkedet helt.

- I vår anbefalt portefølje er det mindre aksjer enn til vanlig, men situasjonen er ikke slik at du skal selge deg helt ut.

 

Les mer på DN.no:

Tesla etterforskes for lovbrudd etter dødsulykke  

Asia i dag: Spillsensasjon - 60 mrd. mer verdt på en uke

Slik var Helge Lunds superlønn i BG Group

Ga 76,5 mill. for tomt – bruker den til ny garasje dnPlus  (DN+)

Krever 8,9 mrd. i skilsmisseoppgjør dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.