Australia og USA lokker nyrike asiater med oppholdstillatelse i bytte mot millioninvesteringer, skriver Dagens Næringsliv.

En undersøkelse foretatt av Bank of China og konsulentselskapet Hurun i 2011 viste at 60 prosent av Kinas nyrike med en formue på minst ti millioner kroner seriøst vurderte å forlate landet til fordel for et engelskspråklig land.

Trange boforhold, trafikkaos, luftforurensning og svakere vekst er noe av det som ifølge DN bekymrer kineserne.

Konkurrerer om immigranter
USA er i ferd med å foreta endringer i immigrasjonspolitikken.

Målet er blant annet å få flere kvalifiserte utlendinger til å slå seg ned i landet, skape arbeidsplasser og økonomisk vekst. Det er mulig å få oppholdstillatelse i USA mot å investere mellom tre og seks millioner kroner.

Australia har etablert en annen type immigrasjonsvisa hvor det holder med å investere i offentlige obligasjoner. En kinesisk fabrikkeier fikk igår beskjed om at han har fått oppholdstillatelse i Australia som den første i denne visumkategorien.

Han har forpliktet seg til å investere 28 millioner kroner.

Lykkevisum
De australske immigrasjonstilbudene er ifølge DN rettet mot kinesere og markedsføres aktivt som «188» og «888»-visumer.

Mange kinesere tror at åttetallet representerer lykke, velstand og rikdom.

– Det er åpenbart at disse programmene har vært rettet mot Kina så langt, sier Bill Fuggle ved advokatfirmaet Baker & McKenzie til avisen The Australian.

Les også: Ekstrem forurensning i Beijing (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.