Irland har forlengst fått sin redningspakke fra EU og IMF. Likevel fortsetter aktørene i finansmarkedene å tvile på at landet klarer å betjene statsgjelden.

Tirsdag ettermiddag steg renten på irske statslån med to års løpetid med 88 basispunkter til 10,13 prosent. Rykter og usikkerhet skal være bakgrunn for oppgangen.

Rådyr gjeld
Dersom irske myndigheter skulle hentet penger i markedet tidligere i dag, ville de måttet belage seg på å betale en høyere årlig rentekostnad for lån som skal betales tilbake om to år enn for lån som skal betales tilbake om ti år.

Toårsrenten er den høyeste som Bloomberg News har registrert siden målingene startet i 2003.

Renten på tiårige irske statsobligasjoner steg til 9,91 prosent tirsdag ettermiddag.

Tirsdag kveld har renten på den irske toåringen falt noe tilbake og den holder seg i skrivende stund rundt 9,87 prosent.

Usikkerhet foran toppmøte
Mandag kom EUs finansministre til en viss enighet om hvordan det felleseuropeiske krisefondet ESM skal finansieres. Medlemslandene må stille med rundt 700 milliarder euro for at fondet skal kunne ha en effektiv lånekapasitet på 500 milliarder euro.

ESM skal fra 2013 bli en permanent erstatning for European Financial Stability Facility (ESEF), som er krisefondet Irland har lånt penger fra.

Ministrene overlot imidlertid flere andre avgjørelser om krisefondet til EU-toppmøtet som holdes i Ungarn til helgen.

- De har egentlig ikke komme til noen enighet i forhold til den nåværende mekanismen. Det er hele tiden små steg. Det er fortsatt mye usikkerhet, sier seniorøkonom Elwin de Groot i Rabobank Groep til Bloomberg News.

Rykter
I tillegg til usikkerheten i forkant av helgens EU-toppmøte, skal det også ha versert rykter i markedet om at Irland skal ha unnlatt å gjøre opp for en rentebetaling som har forfallt.

Ifølge DI.se skriver analysehuset 4Cast i dag at dette ikke skal være tilfellet.

Hellas, som er det andre landet som til nå har fått hjelp fra EU og IMF, opplever også at landets lånekostnader fortsetter å stige. I ettermiddag steg renten på toårige statsobligasjoner utstedt av Hellas til 14,85 prosent.

Til sammenligning holdt renten på tyske statsobligasjoner med to års løpetid seg på rundt 1,73 prosent tirsdag.

Mot regjeringskrise
Portugal, som er spådd å bli det neste landet som må søke om krisehjelp fra EU, slipper heller ikke unna i markedet tirsdag. Renten på tiårig portugisisk statsgjeld stiger rundt 13 basispunkter til 7,49 prosent tirsdag kveld.

Landets regjering kan bli oppløst onsdag når politikerne skal stemme om en plan over nye innstramningstiltak.

Les mer: <b>Mot regjeringskrise i Portugal</b>

Portugisiske myndigheter spår fallende økonomisk aktivitet i år på grunn av lavere investeringer og innstramninger i finanspolitikken.

- Problemene i de perifere økonomiene er ikke blitt færre. For øyeblikket er oppmerksomheten rettet mot Portugal, skriver valutastrateg Marc Chandler i Brown Brothers Harriman & Co i en oppdatering tirsdag, ifølge Bloomberg News.

Les også:

<b>Oljefondet kastet seg over europeisk krisegjeld</b>

<b>Mot regjeringskrise i Portugal</b>

<b>Rekordhøy rente for Portugal</b>

<b>Hellas: Høyeste renter siden 1999</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.