President Barack Obama sliter med å overbevise velgerne om at han er rette mannen til å få den amerikanske økonomien tilbake på skinnene. Han har måttet nedjustere forventningene for den økonomiske veksten kraftig.

Amerikanerne må fortsatt regne med høy arbeidsledighet og lav økonomisk vekst, er tonen fra Det hvite hus. Veksten i USAs økonomi vil være 2,1 prosent i år og 3,3 prosent i 2012. Samtidig vil arbeidsledigheten krympe litt fra dagens 9,1 prosent til 8,2 prosent neste år. Det er imidlertid ikke så mye som tidligere antatt.

Likevel er det en viss optimisme i Det hvite hus, som har lekket litt fra redegjørelsen om landets økonomiske framtidsutsikter Obama skal holde for Kongressen neste uke.

Omstart
Jack Lew, budsjettsjef i Det hvite hus, sier det er nødvendig å gi økonomien en «omstart». Først da vil det gå bedre.

– De økonomiske prognosene gjør det klart at det på kort sikt er et behov for å sparke i gang økonomisk vekst og komme inn på en vei med vedvarende høyere vekst, sier han.

Ifølge beregninger fra Obama-administrasjonens budsjettkomité vil budsjettunderskuddet være på 6,1 prosent av BNP i 2012, men så bli redusert til 2,7 prosent i 2014.

Den forventede veksten i BNP vil være på 1,7 prosent i 2011 og 2,6 prosent i 2012, mens prisene ventes å stige 2,8 prosent i år og 1,8 prosent neste år.

Velgerne tviler
Obama er avhengig av å kunne overbevise velgerne om at den økonomiske politikken hans virker, om han skal ha håp om å beholde plassen i Det hvite hus. Meningsmålingene viser at amerikanerne tviler på at han kan klare oppgaven med å få økonomien på rett kjøl etter en sommer preget av ustabile børser og flere dårlige økonomiske nyheter.

Blant annet førte den langvarige tautrekkingen i Kongressen om budsjettet og hevingen av gjeldstaket til at Standard & Poor's nedgraderte USAs kredittverdighet.

En ny meningsmåling offentliggjort av CNN viser at 65 prosent misliker måten presidenten har håndtert økonomien.

– Han må vinkle valget så det er fokusert på fremtiden og ikke fokusert på nåtiden, sier analytikeren Jim Kessler i tankesmia Third Way om Obamas valgkamp fram mot presidentvalget i 2012.

Les også: Med disse tallene skal Obama bli gjenvalgt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.