For selv om det ble skapt 117.000 arbeidsplasser i USA i juli, er arbeidsledigheten fortsatt høy – på 9,1 prosent. Før tallene ble lagt fram fredag, var det ventet at ledigheten skulle holde seg uendret etter at den både i mai og juni har ligget på 9,2 prosent.

– Jeg vil at det amerikanske folk og alle våre partnere rundt om i verden skal vite: Vi skal komme oss gjennom dette. Ting vil bedre seg, og vi skal klare det sammen, sa president Barack Obama fredag.

– Vi må gjøre det enda bedre, sa Obama om de nye arbeidsledighetstallene.

Eksperter håper at positive arbeidsledighetstall vil kunne bidra til å stabilisere kursene igjen etter den kraftige turbulensen på det globale aksjemarkedet de siste dagene. Men børsene er fortsatt svært bekymret for den globale veksten og den pressede gjeldssituasjonen i Europa.

Europeiske børser gjorde et hopp etter at tallene fra USA ble kjent, men endte likevel langt ned på minussiden.

Frykt
De siste ukene har det bredt seg en frykt i markedet om at amerikansk økonomi er på vei tilbake til en økonomisk nedgangstid, og noen økonomer tror det er så mye som 40 prosent sannsynlighet for et tilbakefall.

Sammen med bekymringer for en voksende gjeldskrise i Europa har dette ført til en økende usikkerhet om verdensøkonomiens helse.

Torsdag ble en blodrød dag for de globale aksjemarkedene. Etter at europeiske børser hadde falt med over 3 prosent, fulgte Wall Street i New York opp med panikksalg, og det var også kursras på asiatiske børser.

Fortsatt skepsis
De nye tallene fra USA er den første gode nyheten på en stund. Men det betyr ikke at skepsisen er ryddet vekk.

– Selv om jeg ikke tror dette betyr at alarmen er avblåst, så kveler det noe av alt snakket om at USA er på vei tilbake til en økonomisk nedtur, sier sjeføkonom Tom Porcelli i RBC Capital Markets i New York.

Han advarer om at Europas gjeldskrise fortsatt bekymrer mange.

Bedre lønn
I tillegg til at arbeidsledigheten går ned, har også lønningstallene i USA bedret seg noe. Fra juni til juli steg timelønningene med 0,4 prosent, mens det var ventet en oppgang på 0,2 prosent, ifølge DnB NOR. Den norske banken kaller dette en rapport som ligger svakt på den positive siden.

– Sysselsettingen har økt klart mer enn i mai og juni, men likevel er dette lite sett i forhold til det som vil være normalt i en konjunkturoppgang, sier Knut A. Magnussen fra DnB NOR i en uttalelse.

– Vi tror fortsatt at veksten vil ta seg opp i andre halvår, noe som også tilsier en noe bedre utvikling på arbeidsmarkedet utover høsten, forklarer han. (©NTB)

Les også:
117.000 nye jobber i USA i juli
- Tar bort noe av frykten
Wall Street stuper
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.