- Det er ikke sterk vekst i sysselsettingen, men den er grei nok til å holde båten flytende. Og det er da noe i disse dager, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no.

Sterkere vekst enn ventet i sysselsettingen i juli, opprevideringer av jobbveksten fra tidligere måneder, nedgang i arbeidsledighetsraten og vekst i lønningene var blant de mange positive overraskelsene i den månedlige arbeidsmarkedsrapporten som amerikanske myndigheter la frem fredag.

- Styrker vekstutsiktene
Jobbveksten var på 117.000 personer i løpet av måneden, noe som var bedre en konsensusforventningen på 84.000.

- Dette er i alle fall ikke noen resesjonstall. Jeg venter ikke sterk vekst i økonomien - første halvår ble svakere enn ventet - og jeg venter moderat vekst i andre halvår. Men dette tallet her svekker ikke vekstutsiktene for USA - det styrker dem svakt, sier Andreassen.

- Tar bort noe av frykten
Han mener dagens tall er et lite omslag.

- For de som hadde angst for resesjon, så har det tatt bort noe av frykten for det. Inntektene stiger og de har en grei sparerate. Og dermed vil forbruket kunne dras opp. Arbeidsmarkedet er i elendig forfatning, og andel voksne som er i jobb er lavere enn da resesjonen tok slutt. Men det er gammelt nytt. Det som var av ny informasjon nå var på den positive siden, og det legger markedene vekt på, sier Andreassen.

- Bedre enn fryktet
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror også markedsaktørene puster lettet ut etter dagens tall.

- Én ting er hva som var ventet, men ut fra det som var fryktet, så var dette en lettelse, sier Syed til DN.no.

Syed peker på at andre indikatorer, som for eksempel mindre fulgte indikatorer for antall oppsigelser i USA, har skutt i været den siste tiden.

- Det hang som en skygge over dette. Dagens tall var ikke noen kolossal lettelse, men en lettelse.

- Et stykke igjen
Samtidig understreker han at nivået i sysselsettingsveksten fortsatt er under nivået mange regner for et slags "break even"-nivå i arbeidsmarkedet på 150.000 personer. Dette er nivået sysselsettingsveksten bør ligge på over tid for at arbeidsledigheten skal falle.

- For å få ned ledighetsraten må man ha mellom 150.000 og 200.000. At tallene skal ligge der over tid, tror jeg det er et stykke igjen til, sier Syed.

Les også:

117.000 nye jobber i USA i juli

- En klassisk tillitssvikt

- Skal være sjokkerende bra før markedet snur

- Tror ikke på totalkollaps (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.