Songa Offshore var blant dagens børsvinnere etter at Transocean la inn bud på selskapet. 

Etter at verdens største riggselskap Transocean la inn bud på Songa på 47,5 kroner per aksje steg riggaksjen kraftig. Budet impliserer en premie på 39,7 prosent fra Songa Offshores sluttkurs mandag.

Analytikere mener at Transoceans bud på Songa Offshore gir en god pris til Songas aksjonærer.

Dale Stormyr i Danske Bank Markets mener at budet gir en overraskende høy prisingen av Songa.

– Prisingen er overraskende høy slik vi ser det, og impliserer en svært høy verdi for CAT-D riggene, også justert for den betydelige ordreboken som selskapet har med Statoil, sier han til TDN Finans.

Songa Offshore-aksjen steg 28,5 prosent til 43,7 kroner tirsdag, omsatt for 242 millioner kroner på Oslo Børs.

Schibsted var blant selskapene som tynget Oslo Børs mest tirsdag. Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities trekker frem at fallet til Schibsted skyldes ekspanderingen av Facebooks Marketplace til flere av markedene Schibsted er i, blant annet Norge.

-En del er bekymret for at dette kan føre til at Schibsted må øke markedsføringskostnadene, slik man har sett i Norge etter at konkurrenten Let Go økte markedsføringskostnadene, sier hun til TDN Finans.

Trondsen tror dette kan påvirke kursen til Schibsted på kort sikt, da det ikke er noen andre kortsiktige triggere.

– Men på lang sikt tror jeg ikke at Facebook vil endre markedsposisjonen til sidene til Schibsted på grunn av sterke nettverkseffekter. Ser man til andre markeder der Marketplace ble lansert i oktober 2016, som Australia og Storbritannia, har dette foreløpig ikke påvirket de markedsledende sidene, sier hun.

Arctic-analytikeren mener Facebook må forbedre Marketplace for at siden skal bli en reell trussel for Schibsted.

– Torget-kategorien er mest truet fra Facebook, men denne utgjør kun syv prosent av rubrikkinntektene til Schibsted, sier hun. Trondsen er positiv til Schibsted-aksjen.

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie mener at dagens Schibsted-kursfall er en kraftig overreaksjon basert på at Facebook bare legger til en funksjon som allerede mange bruker gjennom «buy and sell»-grupper.

-Det er tredje eller fjerde gang Schibsted faller på at Facebook har noe som heter Marketplace, det er det som er mest fascinerende. Hvis vi ser på andre steder Facebook har kommet inn, har ikke tjenester lignende Finn.no lidd noe nød, sier han til TDN Finans.

Skal kjøpe en bil eller noe med reell verdi går man inn på en spesialisert rubrikkside, sier Rasch-Olsen.

– Torget er allerede gratis, så konkurranse i det område vil ikke slå inn på inntektene til Schibsted, sier han.

Schibsted A-aksjen falt 5,7 prosent til 194,6 kroner pr aksje, omsatt for 205 millioner kroner på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,71 prosent til 730,54 poeng tirsdag, omsatt for 3.243 millioner kroner.(Vilkår)