Mandag formiddag publiserte Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, rapporten Economic outlook. Her varsler de Paris-baserte økonomene tiltagende vekst i norsk økonomi og klart høyere vekst enn sentralbanksjef Øystein Olsen har spådd.

Ifølge OECDs prognoser vil veksten i norsk fastlandsøkonomi (bnp Fastlands-Norge) øke fra beskjedne 1,3 prosent i år til 1,6 prosent neste år til 2,2 prosent i 2017. Norges Bank venter til sammenligning at veksten blir på beskjedne 1,3 prosent også neste år, økende til to prosent i 2017. 

OECD tror arbeidsledigheten (slik den måles i arbeidskraftundersøkelsen) vil øke fra 4,3 prosent i år til 4,5 neste år, før den går ned igjen i 2017. Ledighetsprognosene er rimelig i tråd med hva Norges Bank ser for seg.

 

I rapporten påpeker OECD at lavere investeringsaktivitet på sokkelen innebærer svakere etterspørselsimpulser inn mot fastlandsøkonomien. Når økonomene likevel venter at veksten vil ta seg opp, er det fordi utsiktene ser lysere ut for de delene av konkurranseutsatt næringsliv som ikke leverer til norsk sokkel.  Svakere kronekurs og moderat lønnsvekst bidrar til å styrke norsk konkurranseevne, og det vil løfte både eksporten og fastlandsinvesteringene.

Strammere fremover

Utsiktene til at veksten vil ta seg opp gjør at OECD anbefaler innstramninger i den økonomiske politikken fremover. Ifølge OECD-økonomene er både rente- og budsjettpolitikken godt tilpasset situasjonen norsk økonomi er i nå, men fremover må budsjettpolitikken bli strammere. I statsbudsjettet for 2016 bruker finansminister Siv Jensen (Frp) 195 milliarder oljekroner, noe som innebærer en etterspørselsimpuls inn i norsk økonomi på 0,7 prosent av bnp for Fastlands-Norge.

"Etter hvert som aktiviteten tar seg opp bør finanspolitikken bli mindre ekspansiv", skriver OECD.

Hvis Jensen følger rådet, vil det være første gang siden hun ble finansminister i 2013 at hun strammer inn den økonomiske politikken. Så langt har Jensen benyttet hver mulighet hun har hatt til å bruke mer penger.

OECD gir Jensen ros for det varslede kuttet i selskapsskatten, og for å øke infrastrukturinvesteringene og å satse mer på utdannelse og modernisering av offentlig sektor. Samtidig anbefaler OECD at hun bør vri skattleggingen fra direkte til indirekte skatter (avgifter).

Flere lønnsomme veier

Jensen får også råd om å legge større vekt på nytte- kostnadsanalyser i samferdselspolitikken. Det er en lang tradisjon i Norge for å bruke store summer på veiutbygginger som ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomme.

I tillegg mener OECD regjeringen må legge om velferdsordningene slik at det blir mindre gunstig å gå av med tidligpensjon.

 

Les også:

Telenor avslutter konsulentavtale med Baksaas  

Rotevatn: – Flyktningdebatt overskygger økonomisk krise

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.