13.april i år sprakk nyheten om at den norske gjødselgiganten Yara kan være innblandet i omfattende korrupsjon knyttet til opprettelsen av en gjødselfabrikk i Libya.

Yara varsler Økokrim - starter gransking

Økokrim startet etterforskning, og en måned senere dukket det opp nye mistanker om korrupsjon i selskapet, denne gang i India.

Betalingskanalene
De siste månedene har Økokrim drevet intens etterforskning. Nå mistenker etterforskerne, som ledes av førstestatsadvokat Marianne Djupesland, at Yaras datterselskap i Sveits, Balderton, ble benyttet til å kanalisere bestikkelser til India og Libya. For kort tid siden var et team fra Økokrim i Genève og gjorde beslag, bekrefter Yara, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg kan bekrefte at Økokrim har vært på vårt kontor i Genève, sier informasjonsdirektør Esben Tuman i Yara til DN.

Ifølge Yara er kontoret i Genève det eneste utenom hovedkontoret i Oslo hvor det har vært foretatt ransakelser.

Lederne gikk
Balderton er i dag et heleid tradingselskap for Yara. I to omganger – i 2006 og 2010 – har Yara betalt tilsammen 1,1 milliarder kroner for det sveitsiske tradingselskapet, som lenge ble ledet av tyrkiske Nejdet Baysan. Baldertons virksomhet er handel eller trading med gjødselprodukter. Selskapet brukes både til å trade produkter utover de volumene Yara har i sin portefølje, og produkter fra tredjeparter for salg i Yaras eget salgs- og distribusjonssystem.

Tidligere i år forsvant Nejdet Baysan og to andre ledende ansatte fra selskapet. De skal ha startet konkurrerende virksomhet. Ifølge Yara er det ingen sammenheng mellom avgangen og Økokrims beslag hos datterselskapet.

I flere av de største korrupsjonssakene det siste tiåret har Sveits spilt en hovedrolle som kanal for betaling av bestikkelser. Landet ble blant annet brukt som mellomstasjon i den omfattende korrupsjonssaken knyttet til det tyske industriselskapet Siemens.

Yara har hyret inn advokat Jan Fougner til å skrive en intern granskningsrapport om de to sakene. Fougner er ikke ferdig med rapporten og ønsker ikke å kommentere sitt arbeid.

Les også: Yara-sjefen: Noen i den tidligere ledelsen må ha visst og Leder DN: Brun konvolutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.