- Jeg har vært helt konsistent i denne saken. Jeg ønsker ikke å uttale meg, sier Thorleif Enger til Dagens Næringsliv gjennom porttelefonen i det eksklusive leilighetsbygget like ved Frognerparken i Oslo.

Enger var konsernsjef i Yara da selskapet i august 2007 betalte ut én million dollar til en mystisk indisk rådgiver. Onsdag ble selskapet siktet for grov korrupsjon av Økokrim. Økokrim mistenker at penger fra Yara ble brukt til bestikkelser i India.

Les saken: Økokrim sikter Yara for korrupsjon

På spørsmål fra DN om han kjente til utbetalingen, sier Enger:

- Jeg ønsker ikke å uttale meg.

- Burde ha sagt det
Engers etterfølger i Yara, Jørgen Ole Haslestad, sier han ikke tør svare på om Enger kjente til millionutbetalingen. Haslestad er imidlertid tydelig på at noen i Yaras konsernledelse i 2007 må ha visst.

- Med så mye penger må utbetalingen være bestemt relativt høyt opp i systemet, sa Haslestad til DN igår.

Haslestad har også vært tydelig på at ingen i dagens konsernledelse kjente til India-millionene. Av de ti personene som satt i ledelsen i 2007, er det bare to igjen: konserndirektør Tor Holba og finansdirektør Hallgeir Storvik.

Dagens Yara-sjef synes lite om at han ikke ble informert om saken av de som han mener må ha kjent til den.

- Det kom overraskende, for jeg var rimelig trygg på at det ikke ville være noe mer som jeg ikke ble informert om. Jeg er skuffet, det var noen i den tidligere konsernledelsen som burde ha sagt det, sa Haslestad i DN fredag.

Haslestad vil ikke navngi hvem av de ti personene som satt i konsernledelsen i 2007 han mener kjente til utbetalingen.

Fortsetter granskingen
Økokrim vil ikke kommentere om det er noen i Yaras konsernledelse i 2007 de mener er spesielt interessante.

- Vi skal nå gå gjennom det materialet vi har samlet og vurdere hvilke øvrige etterforskningsskritt vi skal foreta oss, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

- Vi har fått forsikringer fra konsernleder Haslestad om at selskapet ønsker å bidra til sakens opplysning. Vi håper at det vil lette den videre etterforskningen, sier hun.

Les også: - Finnes ikke 100 % garanti mot brodne kar og Fikk flere Libya-varsler (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.