Kina-økonomer har nedjustert prognosene og tror det ender på en vekst på rundt 7,2 prosent. Kina-eksperter frykter det kan bli verre.

- Vi er bare dager fra offentliggjøringen av Kinas økonomiske vekststatistikker for fjerde kvartal. Kobber er det beste barometeret på den økonomiske veksten. Prisnedgangen gir meg grunn til å anta at den kinesiske veksten ikke bare modererer seg, men avtar raskere enn antatt, skriver markedsstrateg Evan Lucas hos IG i en ny rapport.

Prisstup

På onsdag stupte kobberprisen på åtte prosent. Dette skyldtes en nedjustering av den globale veksten fra Verdensbanken og kinesiske hedgefond, som presset prisene lavere.

- Vi må ikke undervurdere innflytelsen kinesiske hedgefond har til å påvirke markedene, sier råvaremeglerselskapet Intl FCStone, ifølge Financial Times.

Forbereder nedgang

En rekke internasjonale finansinstitusjoner, blant annet Bank of America Merrill Lynch og Credit Agricole, advarer om at en svakere enn forventet økonomisk vekst i fjerde kvartal i Kina kan utløse et råvaresjokk i neste uke.

- På grunn av nervøsiteten i markedet for tiden er det mulig at overskrifter om at den kinesiske kvartalsveksten har falt til det laveste på fem år vil bli dårlig mottatt i råvaremarkedet, sier seniorøkonom Dariusz Kowalczyk hos Credit Agricole til CNBC.

Den økonomiske veksten for hele 2014 var etter all sannsynlighet den laveste siden tidlig på 1990-tallet.

- Hvis Kina skuffer på tirsdag må vi forberede oss på en skikkelig nedgang i råvaremarkedet, skriver Lucas hos IG.

Les også:
Ikke billigere billetter
Bonusbråk i Lloyds
– Olje er for de langsiktige (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.