Farten i norsk økonomi bremset opp i mai, viste aktivitetsindikatoren PMI mandag.

Samme dag diskuterte finansminister Siv Jensen (Frp) utviklingen under et dialogmøte med finansnæringen. Overfor DN peker hun på todelingen i økonomien, der oljerelatert virksomhet går bra, mens resten av industrien tynges av blant annet økende kostnader.

- Jeg har ikke inntrykk av at det er noe pessimisme, men at deler av næringslivet er litt forsiktige, sier Jensen etter møtet.

- Det kan ha sammenheng med at det er en ganske sterk todeling i norsk økonomi. Jeg tror ikke du skal undervurdere det. Vi ser store variasjoner mellom næringer og bransjer, utdyper hun.

Fallende etterspørsel

Finn Haugan, styreleder i Finans Norge og konsernsjef i Sparebank 1 SMN, deltok på mandagens møte. Han kunne melde om «litt» fallende etterspørsel etter lån fra norske bedrifter.

Også han peker på todelingen i økonomien, og viser til at det spesielt er etterspørselen fra ikke-oljerelaterte bedrifter som faller.

- Utviklingen er ikke dramatisk, men vi har jo omsorg for todelingen i norsk økonomi, sier Haugan til DN.

Kombinasjon

Tiltak som kan stimulere finansiering av små og mellomstore bedrifter ble derfor diskutert på møtet, forteller Sparebank 1 SMN-sjefen.

- Hvilke tiltak etterspør dere?

- Det handler blant annet om risikovekter på lån og at ikke lokale og regionale banker får konkurranseulemper i forhold til store nasjonale og internasjonale banker, svarer Haugan og legger til:

- Det er jo norske banker som finansierer næringslivet når det butter i mot. I dag er det godvær, men om noen år kan det snu. Da er det viktig å være klare.

Samtidig viser han til at bankene også har strammet inn på lånekranen som følge av strengere kapitalkrav fra myndighetene.

- I dag tror jeg vi kanskje ser en kombinasjon av at bankene sier nei til mer enn tidligere og en lavere etterspørsel, sier han.

- Gjennomgående bra

Finansminister Jensen justerte ned anslaget for veksten i norsk økonomi i år da hun i midten av mai la frem revidert nasjonalbudsjett.

Mens hun i høst spådde en vekst i fastlandsøkonomien på 2,5 prosent, anslår hun nå at veksten blir litt under to prosent i år.

Etter mandagens PMI-tall var Jensen likevel opptatt av å understreke at man «ikke skal lene seg på kortsiktige rapporter».

- Det går gjennomgående bra, mener hun.

Problematikken rundt todelingen ikke er noe nytt, påpeker finansministeren. Hun viser til at dette riktignok ikke er løst i en håndvendig.

- Dette handler om strukturtiltak og tilbudspolitikk som tar tid å gjennomføre og få resultater av, sier Jensen.

Skal konkludere

I slutten av april la finansministeren frem finansmarkedsmeldingen i Stortinget fredag. Tirsdag er finanskomiteens innstilling klar.

- I dag har vi gått diskutert spørsmål knyttet til blant annet fripoliser og Solvens II (internasjonale kapitalkrav red.anm), som er teknisk krevende spørsmål. Jeg oppfatter at vi har en rimelig grad av enighet, sier Jensen etter mandagens møte.

- Dette er jo spørsmål som regjeringen ikke har konkludert på. Derfor er vi i dialogmøte hvor finansnæringen gir synspunkter på detaljene før regjeringen konkluderer, sier Jensen.

Det fremgikk av revidert nasjonalbudsjett at det fortsatt gjenstår noe arbeid knyttet til en nordisk harmonisering av bankregler. Nå er et møte mellom nordiske finansministere, som skulle vært avholdt i Reykjavik i dag, utsatt til oktober.

Les også:
- Det var favoritthesten som vant
Obos-leiligheter opp 8 prosent hittil i år  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.