Mandag morgen ble det kjent at Det norske oljeselskap kjøper Marathon oils norske virksomhet. Med det kjøper leteselskapet seg betydelig oljeproduksjon, og dermed en gunstigere skatteposisjon.

Da Akers kvartalsrapport ble lagt frem midt i mai var Aker-topp Øyvind Eriksen klar på at "noe" måtte skje i Det norske.  Nå er både Eriksen og Aker-eier Kjell Inge Røkke førnøyd.

- Som stor aksjonær er han og resten av aksjonærene i dag glade for at Det norske har lykkes i å kjøpe Marathon, sier Eriksen.

Satset ikke på én hest

Eierandelen i gigantfeltet Johan Sverdup er i første omgang en andel av store utbyggingskostnader. Finansieringssituasjonen før det kommer olje fra Johan Sverdrup, har ikke vært overbevisende. Flere aksjonærer har bekymret seg for hva de må bidra med i en eventuell emisjon.  Aker har som største aksjonær bidratt aktivt til å finne en løsning.

- Da du var så tydelig på kvartalspresentasjonen visste du kanskje at dette kom til å bli annonsert om ikke så lenge?

- Vi visste i alle fall at noe måtte skje. Men i et selskap som Det norske jobbes det hele tiden med mange forskjellige muligheter og en vet ikke helt på forhånd hva man vil nå frem med. For å lykkes er det viktig å ikke satse alt på én hest, men ha et helt felt, sier Eriksen til DN.

- Favoritten

- Hvilken av hestene var det som vant?

- Det var favoritthesten som kom først over målsnøret denne gangen. Marathon passer veldig godt inn i porteføljen. Marathon har en organisasjon som tilfører Det norske mye, og kjøpet avklarer den langsiktige finansieringen på en måte som er viktig for Aker og for alle andre aksjonærer.

- Er finansieringsituasjonen til Det norske nå en avsluttet diskusjon?

- Ja, Aker oppfatter at Det norske nå har avklart sin finansiering for de utbyggingsplanene som ligger i selskapets portefølje i dag.

Stor emisjon

Aker bidrar vesentlig til at finansieringen kommer på plass, gjennom å tegne seg for halvparten av emisjonen på tre milliarder kroner. Verdien på totalemisjonen er en tredel av selskapets markedsverdi, før annonsering av Marathon-oppkjøpet.

- Emisjonens størrese ligger godt innenfor det Aker har planlagt for og tatt høyde for i sine finansielle planer.

- Så du er helt komfortabel med andelen i emisjonen?

- Absolutt, sier Eriksen.

Aksjemarkedet reagrerer med å sende Det norske-aksjen opp nesten seks prosent. Det gleder Aker-sjefen, som i årevis har slitt med å motvirke den såkalte Røkke-rabatten i selskaper der Kjell Inge Røkke er dominerende eier.

- Vi er glade for å se at kapitalmarkedet forstår og verdsetter kjøpet av Marathons norske virksomhet, og det er selvfølgelig viktig for en 50-prosentsaksjonær. Og det er like viktig for våre medaksjonærer i selskapet, sier han.

Les også:
Det norske med milliardoppkjøp  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.