Hun kommer bort i kaffebaren under World Economic Forum i Davos med en klar beskjed: Statoils strategidirektør John Knight bør bli ny toppsjef i selskapet.

Generalsekretær Nina Jensen i WWF Norge er over seg av begeistring for Knight og hans signaler. Hun mener han er den eneste av de fire interne Statoil-sjef-kandidatene som har signalisert at han forstår klima- og energi-utfordringen. Nå vil hun gjerne vise sin støtte for Knights kandidatur.

– Selskaper som skal overleve i fremtiden trenger nytenkende ledere som forstår utfordringene verden står overfor, sier Jensen.

Hun mener valget av ny sjef i Statoil er særdeles viktig for Norge.

– Det vil være svært risikabelt å velge tradisjonelle ledere i et selskap som dette. Statoil står overfor en massiv endring, en energirevolusjon. Det kommer til å skje fundamentale endringer i energimarkedet de neste ti årene, sier hun.

Møtte Knight

Jensen opplyser at hun har møtt Knight i Davos, også flere ganger tidligere. DN traff på John Knight flere ganger i den samme kaffebaren i Davos, men han ville ikke stille til intervju. På jernbanestasjonen på vei hjem spurte DN også Knight hva han synes om støtten fra Jensen, men heller ikke dette ville han kommentere.

Statoils strategidirektør John Knight.
Statoils strategidirektør John Knight. (Foto: Jeff Gilbert)
Hjemme i Norge setter Zero-leder Marius Holm pris på signalene fra Knight.

– Jeg likte det utspillet han hadde, men han har vært strategiansvarlig i noen år. Han har vært med på strategien som har kostet norske skattebetalere noen milliarder kroner. Men det er positivt at han snur, sier Holm.

– Jeg har ikke mening om hvilket navn som bør inn i toppjobben, men bør være en person som har innsett at man må endre strategi, og det ser det ut til at han har skjønt, sier Holm.

Han er likevel usikker på om omfavnelsen fra miljøvernerne er til gavn for Knight, ettersom han skal plukkes ut av et styre og politikere som trolig har en mer fossil innstilling.

Ville ikke satset på oljesand

Knight sa i DN-intervjuet at han neppe ville gått inn for Statoils kontroversielle oljesandsatsing i 2007 om man hadde visst det man vet om klimaet i dag. I det samme intervjuet sa han på spørsmål om han er villig til å påta seg lederjobben, at han er villig til å påta seg alle meningsfulle oppgaver som styret ber ham om. DN har tidligere skrevet at John Knight er en av fire interne kandidater til toppjobben, sammen med internasjonal direktør Lars Christian Bacher, finansdirektør Torgrim Reitan og norsk sokkel-sjef Arne Sigve Nylund.

Også Bellona-leder Frederic Hauge merket seg intervjuet. Han er glad for de nye klimasignalene, men kommer med en liten dytt til Knight for hans forhistorie.

– Det er lov å være etterpåklok. I alle henseende skulle det bare mangle å innse at man må skifte retning. Man fremstår ikke særlig klok eller fremtidsrettet hvis man mener noe annet, sier Hauge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen