Aker Solutions er tildelt en kontrakt for levering av undervanns produksjonssystem til oljeselskapet Total i utviklingsprosjektet Kaombo i Angola, fremgår det av en børsmelding tirsdag.

- Kommersiell bragd

Kontrakten har en verdi på 14 milliarder kroner, opplyser selskapet.

- Dette er en milepælskontrakt som ytterligere styrker en viktig relasjon med en nøkkelpartner. Det er en betydelig kommersiell bragd for vår undervannsvirksomhet så vel som en viktig strategisk utvikling i vår ekspansjon i Angola og den bredere regionen, sier toppsjef Øyvind Eriksen.

Kontrakten omhandler hovedsakelig 20 undervannsrørsystemer (manifolds) og 65 vertikale undervannsbrønnsett.

Den første leveransen er planlagt i andre kvartal neste år.

Store dyp

Kaombo-prosjektet utenfor kysten av Angola vil ha en produksjonskapasitet på 230.000 fat oljeekvivalenter per dag, og reservene er anslått til 650 millioner fat, ifølge Total. Feltet ligger omtrent 260 kilometer offshore Luanda og befinner seg på havdyp fra 1400 til 1900 meter.

Prosjektet vil utvikle seks av de tolv funnene som allerede er gjort på blokk 32, ifølge Total. Det franske oljeselskapet er operatør på feltet med 30 prosent, der Sonangol P&P er likeverdig partner, Sonangal Sinopec International med 20 prosent, Esso med 15 prosent og Galp Energi med 15 prosent.

Kaombo-prosjektet inkluderer 59 undervannsbrønner, knyttet sammen av et undervannsrørnett over 300 kilometer, to flytende produksjons- og lagringsenheter (FPSOer), hver med en produksjonskapasitet på 115.000 per dag. De to FPSOene vil bli basert på konvertering av to supertankere (VLCCer) til produksjonsenheter, og den tilknyttede gassen vil bli eksportert til et flytende gassanlegg (LNG) på land, ifølge Total.

Beslutningen om utvikle prosjektet ble offentliggjort av oljeselskapet mandag.

Etter en "intensiv optimaliseringsøvelse" ble de estimerte investeringene for å nå full kapasitet redusert med fire milliarder dollar til 16 milliarder dollar, med ventet oppstart i 2017, ifølge Total.

Lokalt samarbeid

Aker Solutions har vært tilstede i Angola siden 1999 og har 130 ansatte i landet, opplyses det.

Selskapet har etablert et felles samarbeidsselskap med Prodiaman Oil Services, et lokalt selskap, som skal besørge lokale innholdsaktiviteter relatert til Kaombo-kontrakten og fremtidige undervannsprosjekter for Aker Solutions i Angola.

- Jeg er svært fornøyd med å være del av dette betydelige prosjektet med Aker Solutions for Total, sier toppsjef Pedro Godinho i Prodiaman i dagens melding.

Les også:
Dagens nyheter på 1-2-3
Asia i dag: Kinas korthus  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.