Torsdag banket Energi- og miljøkomiteen gjennom innstillingen til utbyggingsplanen for gigantfeltet Johan Sverdrup. I den anledning la Arbeiderpartiet og saksordfører Per Rune Henriksen ved en smørbrødliste av oljekrav til regjeringen. Henriksen hamrer løs på de borgerlige for å være altfor passive av ideologiske årsaker.

– Dette er en klassisk høyre-venstre-diskusjon. Regjeringen sier at dette klarer markedet selv, at dette vil markedets usynlige hånd ordne opp i. Vi mener det er feil. Det som har virket før, er denne type initiativer, sier han i vandrehallen etter komitemøtet.

Ramser opp

Tiltakene han ramser opp, handler mye om å presse oljeselskapene til å utnytte den ledige kapasiteten i leverandørindustrien. Henriksen mener for eksempel at det vil være rasjonelt å gjøre forefallende arbeid nå. Blant annet har alle oljeselskaper forpliktelse til å plugge alle sine gamle olje- og gassbrønner permanent etter at de har forlatt dem, men selskapene har en tendens til å skyve på slike utgifter.

Henriksen mener de kan presses til å gjøre arbeidet nå, slik at borerigger blir sysselsatt igjen. Han mener også myndighetene kan legge større trykk på selskapene for å få gjennomført tidskritiske senfaseprosjekter, nye utbygginger og vedlikeholdsarbeid.

Henriksen, som selv var statssekretær i Olje- og energidepartementet i den rødgrønne regjeringen, tar ikke selvkritikk for at han og hans meningsfeller ikke gjorde noe med dette da de var i posisjon.

– Vi satt i en sammenhengende oppgangsperiode, det var ikke nødvendig å adressere nedtur i næringen da, sier Henriksen.

Han advarer mot en nedbygging av kapasiteten i oljeindustrien nå.

– Da får vi en kostnadsspiral når det går opp igjen. En vil miste effekten av kostnadsarbeidet som nå gjøres i industrien.

Ligger lavt

Regjeringen vil ligge lavt i terrenget.

– Saken ligger til behandling i Stortinget, og derfor vil det ikke være riktig å kommentere på dette før den er ferdig behandlet, sier politisk rådgiver Elnar Remi Holmen (Frp) i Olje- og energidepartementet.

Energi- og miljøkomiteen valgte igår for øvrig å sende regjeringens utredning om iskanten i Barentshavet tilbake til ny behandling.

– Når regjeringen gjør dårlig politisk håndverk kan den ikke regne med stående applaus fra oss, sier Henriksen om iskanten.

– Vi må ha en helhetlig forvaltningsplan.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.