En klage fra miljøvernorganisasjonen Greenpeace har satt en foreløpig stopper for den videre boringen på Pingvin-feltet i Barentshavet, melder nyhetsbyrået Bloomberg News mandag.

Dette er den første brønnen som det norske oljeselskapet Statoil og det statlige russiske oljeselskapet Rosneft samarbeider om på norsk sokkel.

De to selskapene skal etter planen også samarbeide om flere prosjekter både on- og offshore i Russland. Disse planene kan imidlertid bli utsatt på grunn av sanksjonene som er rettet mot flere russiske selskaper på grunn av landets involvering i konflikten i Øst-Ukraina.

Etter planen skal boringen i dypere lag på lisens 713 i Barentshavet starte i midten av september. Topplokket på brønnen er allerede boret, opplyser Statoil til Bloomberg.

Statoil er operatør på lisens 713 med et eierskap på 40 prosent, mens Rosneft, North Energy og Edison International har 20 prosent hver.

Klagen fra Greenpeace må imidlertid behandles før boringen kan fortsette, opplyser Miljøverndepartementet til Bloomberg.

Så langt er det ikke klart om klagen vil føre til utsettelse av den planlagte boringen.

Klagen er den femte som Greenpeace har levert mot Statoils operasjoner i Barentshavet så langt i år. Miljøvernorganisasjonen mener oljevirksomheten i Akrtis er å gamble med et mulig oljeutslipp nær naturreservatet på Bjørnøya og den arktiske iskanten.

I slutten av mai i år bordet Greenpeace-aktivister fra åtte forskjellige land en Statoil-rigg i Barentshavet i protest mot planer om prøveboring nær Bjørnøya. Aksjonen ble stoppet av norsk politi etter to dager.

Ifølge Statoil kostet aksjonen selskapet rundt Greenpeace-aksjon koster Statoil 7,5 millioner hver dag .

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.