– Det er for mange oljestater, også dem som er helt i begynnelsen av sin oljehistorie, som har altfor store forventninger.

Hjertesukket kommer fra Statoils letedirektør Tim Dodson foran publikumet på Swedbanks energikonferanse på Grand Hotel i Oslo. Han snakker om skatte­nivået verden over.

Saftige krav

I Statoils årsrapport til amerikanske myndigheter, som ble lagt frem torsdag, er det tydelig at skatteforventningene får konsekvenser for selskapet. I Angola og Nigeria alene er selskapet utsatt for 11,2 milliarder kroner i skattekrav. Kravene er knyttet til såkalte produksjonsdelingsavtaler, feltspesifikke kontrakter som regulerer hvor mye myndighetene og selskapene skal ha av oljeprofitten. Kravene mot selskapet har økt med nesten fire milliarder ­kroner i løpet av det seneste året.

Skattekravene er likevel ikke de eneste kravene som plager selskapet. I Nigeria krever Statoils feltpartnere en større andel av et oljefelt, noe som kan koste 6,3 milliarder kroner for selskapet. I Europa vil gasskjøperne ha 4,4 milliarder kroner i rabatt. Totalt kan altså ­Statoil måtte betale 22 milliarder kroner i disse fire sakene.

Voldgiftssaker

I årsrapporten opplyser Statoil at selskapet har gjort avsetninger for deler av kravene. Sakene går for voldgiftsdomstoler. Internasjonal talsmann Knut Rostad understreker at Statoil ikke er operatør for de aktuelle feltene i Angola og Nigeria. Skattekravene er rettet mot partnerskapene.

– Redetermineringen i Nigeria dreier seg om uenighet om hvilke datasett som skal legges til grunn for beregning av ressurser, sier Rostad.

Når det gjelder gassalgskontraktene, sier han at prisrevisjoner har vært vanlig og at voldgift er en av mekanismene som brukes. Rostad har i det hele tatt få kommentarer til de fire sakene.

– Vi ønsker ikke å gi uttrykk for forventninger til utfallet av sakene.

I Oslo haster letedirektør Tim Dodson ut fra foredraget. Han venter at det kan bli mer dragkamp mellom oljeselskaper og oljestater om skattenivåene nå som oljeprisen er mer enn halvert.

– Det er ganske naturlig, for du trenger bedre betingelser når ­prisen er lavere enn det vi har i dag, sier han til DN.

– Det er en av grunnene til at runden i Mosambik ble utsatt. Betingelsene er ikke gode nok, sier Dodson.

Storbritannia tok denne uken konsekvensen av nedturen, og annonserte kutt i oljeskattene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen