Oljeselskapet Aker BP kommer tirsdag morgen med en oppdatering om nøkkeltall for tredje kvartal, før den fullstendige rapporten legges frem neste uke.

I kvartalet endte produksjonen på 411.700 fat oljeekvivalenter per dag, en kraftig økning fra andre kvartal i år. Da var produksjonen på 181.300 fat per dag, og nedgangen fra første kvartal ble forklart å være grunnet planlagt vedlikehold.

I tredje kvartal hadde Aker BP en realisert oljepris på 101,1 dollar fatet, ned fra 117,5 dollar i andre kvartal. Den realiserte gassprisen endte på 280,9 dollar.

Selskapet varsler samtidig at nedskrivningene i tredje kvartal er anslått til rundt 55 millioner dollar, eller om lag 576 millioner kroner etter dagens kurs. Nedskrivningen er knyttet til Ula-feltet, der selskapet i andre kvartal foretok en nedskrivning på fire milliarder kroner. Feltet er ventet å stenge i 2028, i stedet for 2032.

Aker BPs fullstendige tredjekvartalsrapport blir lagt frem onsdag 26. oktober. Aker BP-aksjen har steget rett over 20 prosent så langt i år. Selskapet verdsettes til 192,1 milliard kroner på Børsen.

Tirsdag morgen stiger Aker BP-aksjen rundt 1,7 prosent fra start, og aksjen omsettes for om lag 309 kroner.

Skal investere seks mrd. i Alvheim-området

Oljeselskapet leverte i starten av august den første av en rekke planer for utbygging og drift (pud) i år, og også den første siden Aker BP slukte konkurrenten Lundin Energy og ble nest størst på norsk sokkel.

Planen er for undervannsutbyggingene Trell og Trine, der Aker BP og partnerne Petoro og Lotos skal investere omtrent seks milliarder kroner.

Oljefeltene skal kobles til produksjonsskipet på Alvheim via eksisterende havbunnsinfrastruktur, og det skal produseres rundt 25 millioner fat oljeekvivalenter med oppstart tidlig i 2025.

Prosjektet er lite, men ett av opptil et trettitall som oljeselskapene på norsk sokkel skal levere i år. Hovedgrunnen til dette skredet av nye prosjekter, som samlet kan representere over 340 milliarder kroner i investeringer de neste årene, er at fristen for å rekke den gunstige oljeskattepakken som ble vedtatt under pandemien, går ut ved slutten av året.

For Aker BP er dette ett av hele 15 prosjekter som selskapet styrer eller er partner på, som leveres inn til myndighetene i 2022. Da oppkjøpet av Lundin ble gjennomført i slutten av juni, sa Aker BP at det har planer om å investere over 150 milliarder kroner i nye prosjekter frem til 2030.

Målet er å øke produksjonen fra litt over 400.000 fat per dag (som allerede utgjør nesten ti prosent av Norges totale produksjon) til 525.000 i 2028.

Begivenhetsrikt 2022

Aker BP har hatt et begivenhetsrikt 2022, med oppkjøpet av Lundin som det store høydepunktet. Selskapet har nytt godt av den høye oljeprisen, og har selv en realisert pris på over 100 dollar fatet så langt i år. For årets tre første måneder endte det med et rekordresultat, og et overskudd på over en halv milliard dollar, mens overskuddet før skatt i andre kvartal endte på 1,1 milliard dollar.

Utbyttet ble også jekket opp til 3,3 milliarder kroner.

– Finansielt er Aker BP svært robust. Høye olje- og gasspriser har bidratt til en sterk kontantstrøm, som gjør at vi kan fullføre Lundin-transaksjonen uten å ta på oss ny gjeld. Dermed kan vi også øke utbyttet, sa administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i en børsmelding i forbindelse med fremleggelsen av andrekvartalsrapporten.

I sommer ble det kjent at toppsjef Hersvik i fjor fikk en engangsbetaling på 113 millioner kroner fra Kjell Inge Røkke for det som ble beskrevet som «enestående prestasjoner».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.