Gjennom en byttehandel med BP har Statoil sikret seg fullt eierskap og operatørskap i to letelisenser i Australbukta sør for Australia, melder selskapet. Myndighetene har allerede godkjent transaksjonene og innvilget en utsettelse av arbeidsprogrammet i de to lisensene somgår under navnene EPP39 og EPP40. Statoil må nå gjennomføre boring av én forpliktelsesbrønn i EPP39 innen oktober 2019.

- Vi er veldig fornøyd med å ha ferdigstilt disse avtalene og funnet en måte å fortsette vår leteaktivitet i Australbukta. Med denne transaksjonen styrker vi vår posisjon i dette lovende, men utestede bassenget. Dette sikrer oss tilgang til store letearealer med mulighet for betydelige funn, i tråd med Statoils globale letestrategi, sier Pål Haremo, letedirektør for Australasia i pressemeldingen.

Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, er svært kritisk i en epost:

- Det er direkte pinlig at Statoil fortsetter å kjøpe seg inn i de mest kontroversielle fossilprosjektene i verden, risikerer ekstreme ødeleggelser i sårbare økosystemer og gambler på at klimamålene ikke blir nådd. Verden trenger mer fornybar energi, ikke mer fossil.

- Statoil vet at Australbukta er ekstremt sårbar og kostbar. BP trakk seg ut av prosjektet like etter at en konsekvensutredning viste at et mulig brønnuhell kan føre til at olje kan flyte så langt som 2 650 kilometer, skriver han. 

Statoils internasjonale talsmann Erik Haaland mener byttehandelen ikke representerer noen ny satsning, og minner om at Statoil har vært inne i disse lisensene siden 2013. 

– Vår tilnærming til sikkerhet er den samme over hele verden, og vi vil nå bruke den tiden vi trenger på å systematisk planlegge en sikker leteboring. Vi vil også gå i aktiv dialog med australske myndigheter og lokalsamfunnet. Vi har lang erfaring fra lignende værforhold og havdyp og vil ikke gjennomføre boring uten at vi er sikre på at vi kan gjøre det på en trygg måte, sier Haaland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.