Mandag morgen melder Statoil at selskapet øker sin satsing i Brasil.

ifølge en pressemelding har selskapet inngått en avtale om å kjøpe en andel på 25 prosent i det kjempestore feltet Roncador i det såkalte Campos-bassenget. Selger er det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras.

«Transaksjonen nesten tredobler Statoils produksjon i Brasil, med attraktiv balansepris og muligheter for ytterligere verdiskaping for begge parter ved bruk av Statoils ekspertise innen økt oljeutvinning», skriver Statoil i meldingen.

Statoil vil i første omgang betale 2,35 milliarder dollar samt kan måtte betale ytterligere inntil 550 millioner dollar, tilsvarende totalt mer enn 24 milliarder norske kroner.

Øker egenproduksjon

- Denne transaksjonen tilfører betydelig og konkurransedyktig langsiktig produksjon til vår internasjonale portefølje, og styrker Brasil ytterligere som et kjerneområde for Statoil. Vi er ser frem til å videreutvikle vårt strategiske samarbeid med Petrobras. Vi utvider vårt tekniske samarbeid, og vil dele teknologi, kompetanse og erfaring for å øke utvinningen av olje og gass, sier kosernsjef Eldar Sætre i Statoil i pressemeldingen.

Roncador er det tredje største feltet i statsoljeselskapet Petrobras sin portefølje og har vært i produksjon siden 1999. Avtalen øker Statoils egenproduksjon i Brasil med 175 prosent, mens Petrobras vil sitte med operatøransvaret og ha en eierandel på 75 prosent, skriver Statoil i meldingen.

- Strategisk samarbeid er en viktig del av vår forretningsplan, og Statoils kunnskap og erfaring fra økt oljeutvinning i modne felt vil skape verdier, ikke bare i våre operasjoner i Roncador, men også i andre modne felt i Campos-bassenget, med store muligheter for å påvirke den framtidige produksjonen i området, sier konsernsjef i Petrobras, Pedro Parente i pressemeldingen.

Statoil og Petrobras er i dag partnere på 13 områder som er i lete- eller produksjonsfasen. Ti av disse områdene ligger i Brasil. Statoil sitter i dag med operatøransvaret for Peregrino-feltet og blokk M-C-33 i Campos-bassenget, samt blokk BM-S-8 som ligger i Santos-bassenget. (Vilkår)Julen er ikke helt som du tror: Paradistreet
Vi har veldig lenge pyntet med eviggrønne planter når det er som mørkest. Men juletreet kan ha vært gjenglemt fra dagen før.
01:06
Publisert: