BW Offshore, som driver med flytende oljeproduksjonsskip, meldte onsdag morgen at det vil skille ut og børsnoterte datterselskapet BW Energy.

Aksjen åpnet opp ved børsåpning onsdag morgen, men falt tilbake utover dagen og var ned 2,5 prosent onsdag ettermiddag. Aksjen har vært en av børsvinnerne med en oppgang på mer enn 60 prosent det siste året.

BW Offshore vil fortsette med sin virksomhet, som er å støtte oljeselskaper innen utbygging med sin flåte med produksjonsskip over hele verden.

BW Energy vil på sin side konsentrere seg om sine to oljefelt utenfor Gabon og Brasil.

BWEnergys administrerende direktør, Carl Krogh Arnet, forteller at børsnoteringen har vært på blokken lenge.

– Vi var ute og luftet planene for rundt 100 potensielle investorer og eksisterende eiere i BWO i fjor sommer. Tilbakemeldingen var god, men vi følte at makrobildet ikke var riktig, sier Arnet.

«Tiden er moden nå»

Da gjorde handelskrig og brexit at markedene var svært usikre. Selv om disse truslene fremdeles er til stede, er markedene betraktelig roligere et halvt år senere.

– Vi føler tiden er moden nå. Vi har funnet enda mer olje, og vi har kommet videre med utbyggingen av veltet i Brasil, sier BWO-sjefen, og legger til:

– Så ønsker vi å hente inn penger for å gjennomføre utbyggingsplanene vi har lansert.

Børsnoteringen vil bli gjennomført i løpet av første kvartal, og det vil bli hentet inn rundt 175 millioner dollar, i tillegg til at det vil bli utstedt aksjer fra BW Energy i utbytte fra BW Offshore.

BW Energy prises til mellom 700 og 800 millioner dollar, tilsvarende 6,2-7,1 milliarder norske kroner.

Ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt er dette lavere enn estimater fra flere meglerhus, og Arnet bekrefter også at verdsettelsen inneholder et element av børsnoteringsrabatt.

Går med overskudd

Arnet mener de ved utviklingen av BW Energy har bevist at utbygginger offshore raskt kan bli lønnsomme.

– Vi lette etter den rette muligheten, som var en faset utbygging med et sikkert reserveanslag. Det fant vi til slutt. At oljeprisen var veldig lav, gjorde at vi kunne sikre oss feltet, sier Arnet om lisensen til Dussafu-feltet utenfor Gabon som de kjøpte i april 2016, bare få måneder etter at oljeprisen bunnet ut på 27 dollar fatet.

Bare 18 måneder senere var feltet i drift, noe som gjør at BW Energy i dag går med overskudd.

Venter pengestrøm

Nå er planen å gjøre det samme med Maromba-feltet utenfor Brasil. Pengene fra børsnoteringen skal brukes til utviklingen av dette feltet, hvor den første oljen er ventet sent i 2022.

Da venter Arnet at pengene skal strømme inn.

– Når vi er ferdig med investeringsprogrammet som vi har annonsert, skal vi ha en utbyttepolitikk hvor vil betaler halvparten av netto inntekter i utbytte, sier Arnet, og legger til:

– Oljepris er oljepris, men dersom den holder seg på dagens nivå, vil vi være i stand til å både kunne vokse og å betale utbytte, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.