Det norske oljeselskap vil ikke selge eiendeler for å finansiere utvikling fremover, og mener at dette kan gjøres ved gjeld.

Det sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik og finansdirektør Alexander Krane i Det norske oljeselskap til TDN Finans onsdag.

- Vi har ingen umiddelbare planer om salg av eiendeler, og mener at den basen vi har i dag er gunstig for langsiktig vekst, sier Hersvik.

Selskapet venter at utviklingen videre frem til produksjonsstart på Johan Sverdrup kan finansieres med gjeld, men samtidig er det er noe usikkerhet i et så langt tidsperspektiv.

- Dette er fem år frem i tid og det er mange faktorer i ligningen for hvorvidt vi kan få tilstrekkelig finansiering gjennom lån. Men vi mener at dersom man ser på vår portefølje med en produksjonskostnad på under 10 dollar sammen med Johan Sverdrup, som også har en lav break-even, så kan man finansiere mye med gjeld, sier Krane.

Krane sier at kombinasjonen av eiendeler og kontantstrøm gjør at selskapet har gode muligheter for finansiering i alle tilfeller.

- Vi mener at kombinasjonen av dette gjør at vi har flere muligheter vi kan vurdere, blant annet at det burde være mulig å hente en del fremmedkapital, sier han.

Trygg på kortsiktig likviditet

Selskapet sier det er trygg på sin kortsiktige likviditetsposisjon og venter finansiere planlagt utvikling, samt å gjøre noe med lånebetingelsene i obligasjonslånet Detnor02, ettersom de har "konstruktiv dialog med interessenter og banker"

Det sier finansdirektør Alexander Krane i Det Norske Oljeselskap under selskapets kvartalspresentasjon onsdag.

- Når det kommer til selskapets eneste utestående obligasjonslån, Detnor02, viser balansen en justert egenkapitalrate på 15,5 prosent, sier Krane.

Dette er under betingelsene for lånet på 25 prosent, men lånebetingelsene er likevel ikke brutt.

- Et brudd her eksisterer bare dersom raten er under 25 prosent i to påfølgende kvartaler og at dette ikke blir ordnet før rapporteringsdato det følgende kvartalet, sier han.

Vil øke fleksibiliteten

Etter kjøpet av Marathon Oil Norge har selskapet økt driftsresultatet og robustheten betraktelig, men samtidig økt eksponeringen og sensitiviteten til endring oljeprisen, fremgår det.

Selv om markedet har blitt mer utfordrende de seneste månedene, er de komfortable med den kortsiktige likviditetsposisjonen.

- Samtidig vedgår vi at markedet har endret seg og vi arbeider derfor med å øke den finansielle fleksibiliteten til selskapet gjennom å optimalisere kapitalstrukturen i selskapet, sier han.

Krane sier at de har en konstruktiv dialog med banker og andre interessenter og at selskapet venter at de vil kunne finansiere den planlagte utviklingen.

- Dette i tillegg til å finne en løsning på den tidligere nevnte lånebetingelsen i Detnor02, sier han.

- Vi vil komme tilbake til markedet med mer info når arbeidet går fremover, sier han videre.

Vurderer hedging

Det norske oljeselskap har ingen råvaresikringskontrakter per i dag, men vil vurdere dette fremover etter fall i oljeprisen.

-Selskapet har ingen råvarehedger i dag, men vil vurdere å hedge deler av fremtidig produksjon. Særlig på grunn av den seneste tids fall i oljeprisen, sier Krane.

Videre sier han at selskapet økt hedging-aktiviteten i valuta i 2015 for å dra nytte av utviklingen av valutakursene til dollar og kroner

- For å gjøre dette har vi solgt dollar forward, sier han.

Les også:

«Det må være første gang i nyere børshistorie at et selskaps toppsjef bruker ordet føler om selskapets balanse og kapitalbehov»

Røkkes oljeselskap raser på børsen

Røkke-selskap kutter over 765 millioner kroner  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.