Det norske oljeselskap (DETNOR) hadde et resultat før skatt i fjorårets fjerde kvartal på minus 196 millioner dollar i fjerde kvartal i fjor, mot minus 219 millioner dollar samme periode året før, viser fjerdekvartalsrapporten onsdag morgen.

- Fallet i oljeprisene og det utfordrende makrobildet påvirker selskapet og måten vi arbeider på. Som et svar på dette, har vi igangsatt et kostnadseffektiviseringsprogram, med en ambisjon om å redusere kostnadene med mer enn 100 millioner dollar i 2015, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i en pressemelding fra selskapet.

Med dagens kurs tilsvarer kuttene over 765 millioner kroner.

- Optimalisere kapitalstrukturen

Driftsresultatet i kvartalet ble på 184 millioner dollar i kvartalet, mot minus 201 millioner dollar året før. Driftsinntektene var 346 millioner dollar, mot 43 millioner dollar i 2013.

Selskapet bokførte i kvartalet nedskrivninger på 319 millioner dollar.

- Vi arbeider samtidig med å bedre vår finansielle fleksibilitet og optimalisere kapitalstrukturen. Vi har en konstruktiv dialog med våre banker og interessenter, og jeg føler meg sikker på at vi vil være i stand til å finansiere våre planlagte utbyggingsprosjekter, sier Hersvik i meldingen.

Det norske meldte 2. februar om endring av funksjonell valuta til amerikanske dollar og at selskapet i fjerde kvartal ville bokføre en netto nedskrivning uten kontanteffekt på om lag 320 til 340 millioner dollar før og etter skatt (urevidert). Nedskrivningen består hovedsakelig av teknisk «goodwill».

Selskapets kostnader relatert til leting var 50 millioner dollar i kvartalet, hvorav 33 millioner dollar ble bokført som leteutgifter.

Oljeprisfall

Produksjonen var 54.175 fat oljeekvivalenter per dag i kvartalet, mot rundt 2.335 fat i samme kvartal året før. Gjennomsnittlig realisert oljepris var 74 dollar per fat, mot 104 dollar året før.

Selskapet venter en produksjon på 58.000 til 63.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2015. Produksjonskostnadene ventes å være åtte til ti dollar per fat oljeekvivalenter i 2015.

Letekostnadene forventes å utgjøre 115 til 125 millioner dollar, inklusive boring, seismikk, G&G, arealavgifter og evalueringskostnaderø. Investeringene (capex) forventes å utgjøre 950 til 1.000 millioner dollar. Fordelt på 30 prosent til Alvheim-området, 45 prosent på Ivar Aasen, 15 prosent til Johan Sverdrup og 10 prosent til «annet».

Egenkapitalandel 12,2 prosent

Kjell Inge Røkke eier via Aker 49,99 prosent av Det norske oljeselskap.

Det norske oljeselskaps egenkapitalandel ved utgangen av fjerde kvartal 2014 var 12,2 prosent, mot 40,1 prosent ved utgangen av tredje kvartal 2014, viser selskapets kvartalsrapport. Ved utgangen av kvartalet var selskapets beholdninger av betalingsmidler 296 millioner kroner.

Les også:
Asia i dag: Japansk oppkjøpsfest underveis
USA i dag: Han kan få trekvart milliard for å få sparken
Skylder på topp-politikerne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.