Det Oslo Børs-noterte oljeselskapet DNO ønsker å ta over hele det færøyske oljeselskapet Faroe Petroleum. DNO eier fra før 28,22 prosent av aksjene i Faroe og har kommet med et bud på de resterende utestående aksjene på til sammen 4,9 milliarder kroner.

Det gir en premie på 44,8 prosent fra kursen i april da DNO for første gang kjøpte seg inn i det lille oljeselskapet.

Sammenlignet med fredagens sluttkurs er premien til aksjonærene på 20,8 prosent. Faroe-aksjen føk til værs på børsen i London etter budet og ble på ettermiddagen handlet til en høyere kurs.

Totalt verdsetter DNOs bud Faroe til 6,7 milliarder kroner.

– Vi er fornøyd med å nå engasjere Faroe-aksjonærene direkte med et bud. Vi mener sterkt at Faroes eierandeler, der mesteparten er norske, hører bedre hjemme i DNOs favn, sier DNO-styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i en melding.

Maktkamp

Faroe har vært fanget i en innbitt maktkamp med DNO der det er blitt fyrt av fiendtlige salver gjennom børsmeldinger. Tidligere i år kjøpte DNO seg opp som største aksjonær i Faroe. I høst ba det om en styreplass for styreleder og oljeveteran Bijan Mossavar-Rahmani og DNOs sjef Bjørn Dale.

Det gikk ikke lang tid før Faroe slo tilbake i en melding der selskapet blant annet omtalte forslaget som «utelukkende av egeninteresse for DNO», og at det er en del av en hemmeligholdt strategi fra DNO og Mossavar-Rahmani for å få kontroll over Faroes virksomhet uten å gi et bud med en passende premie til alle aksjonærene.

Faroe svarte på budet mandag ved å oppfordre aksjonærene på det sterkeste til ikke å selge aksjene. I meldingen het det også at DNO ikke har tatt kontakt med Faroe før det kom med budet.

«Beskytte investeringen»

DNO har stilt som krav for sitt bud at de oppnår en eierandel på én aksje mer enn 57,5 prosent av den utstedte aksjekapitalen. Når en tar hensyn til mulig innløsning av aksjeprogrammer og opsjoner, tilsvarer dette en eierandel for DNO på minst 50 prosent.

I et dokument påpeker DNO at det både offentlig og privat har uttrykt sin bekymring for styringskulturen og aksjonærenes verdistrategi i Faroe.

«Men til ingen nytte med tanke på substansielle og betimelig handling. Til tross for dette har DNO nå besluttet å proaktivt adressere disse bekymringene og beskytte sin betydelige investering i Faroe ved å by på alle de utestående aksjene i Faroe som DNO ikke allerede eier», skriver selskapet.

DNO ønsker å beskytte sine investeringer mot hovedsakelig tre bekymringer:

  • Den vedvarende motstanden fra Faroes ledelse om å vurdere å tilby styreplass til sin største aksjonær, DNO, slik som Faroes ledelse har også tidligere har nektet å tilby styreplass til store aksjonærer.
  • DNO mener at aksjonærene uten en slik representasjon ikke har noen beskyttelse mot utvanning gjennom hva som later til å være veldig sjenerøse opsjonsavtaler til fordel for Faroe-ledelsen og andre.
  • Det er ingen sikkerhet for at Faroe oppnår det fulle potensialet av verdiene i et volatilt råvare- og finansmarked som et relativt lite, finansielt begrenset selskap notert på AIM på London-børsen der aksjekursen har vært skuffende.

Det fremgår også at DNO mener det er lite overlapping mellom de to virksomhetene, og at det vil opprettholde Faroe-hovedkontoret i Aberdeen og Faroes øvrige kontorer. DNO tror imidlertid det vil måtte slå sammen den norske driften i de to selskapene.

«Billig»

Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux mener budet fra DNO er godt.

– I den grad at oljeprisen har falt kraftig og at det som har gitt god støtte per aksje er DNO, så vil jeg si at det virker å være et fornuftig nivå, sier analytikeren.

– Hvordan passer Faroes eierandeler for DNO?

– Jeg synes det passer godt. Selskapet har OK størrelse, de har gode utsikter på produksjonsvekst og Faroe er et veldig bra selskap, så de får gode eierandeler og en veldig god ledelse hvis de velger å bli med. Faroe har vært en oppkjøpskandidat i mange år og det er fordi man er veldig klar over kvaliteten på selskapet, men det har slitt med aksjekursen på veien. Det kan være en løsning hvis man får bakt inn DNO og notert selskapet i Oslo, svarer Holte.

– Priser du budet mot eierandeler i olje- og gassfelt i markedet, er dette fortsatt billig sammenlignet med å kjøpe eierandelen i det åpne markedet. Rundt 30 prosent billigere. Noen vil kunne si at det kan peke mot at DNO må øke budet sitt fordi de får det så billig sammenlignet med det åpne markedet, legger han til.

Han mener også man i budprisen samtidig må ta hensyn til opsjonsprogrammet til selskapet der ledelsen har opsjoner som tillater opptil 15 prosent utvanning.

– Det er cirka 24,3 millioner aksjer som er utestående gjennom opsjonsprogrammet. Skal du regne på prising må du ta med alt og da er du på 787 millioner dollar for hele selskapet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se bildene av alle Oslo-bygårdene Ivar Tollefsen eier – på ett minutt
Ivar Tollefsen er Oslos største private boligeier.
01:00
Publisert: