Oljeprisen lå tirsdag over 79 dollar fatet, og har nå steget over 50 prosent på ett år. Det bekymrer Equinor-sjef Eldar Sætre når DN snakker med ham etter et arrangement under oljemessen i Stavanger.

– Det som kan bli situasjonen er at tilbudssiden kan få problemer med å holde tritt med etterspørselssiden, som fortsatt er veldig sterk. Vi ser i år at vi fort kan komme opp i 1,7 millioner, 1,8 millioner fat dagen i etterspørselsvekst. Lagrene er og bygget ned. Etter hvert kan det bli et press på prisene, sier han.

– Da snakker en over 100 dollar fatet?

– Det er helt håpløst å gi noe tall på. Jeg sier at det er usikkerhet og at vi kan få press på oljeprisen. Når det kommer til å skje og hvor langvarig det blir kan jeg ikke si.

Tidsforsinkelse

Det store problemet ifølge Sætre er at det globalt ble igangsatt svært få oljeutbygginger under oljenedturen fra 2014 og frem til nå, selv om han regner Equinor som et hederlig unntak i så måte.

– Globalt har antall nye prosjekter som ble igangsatt under nedturen gått ned. Og det har vi ennå ikke startet å se effekten av på tilbudssiden, sier han.

Det er nemlig en tidsforsinkelse på flere år fra prosjektene settes i gang til produksjonen kommer. Enn så lenge har den stigende oljeetterspørselen blitt møtt av alle prosjektene som ble satt i gang før oljeboblen sprakk i 2014. Fremover kan det bli verre, mener Sætre. Han er ikke udelt begeistret ved tanken på en ny prisfest. I 2014 nådde oljeprisen nær 150 dollar fatet før den kollapset.

– En jevn oljepris er viktig for olje som en råvare, sier Sætre, som ønsker seg mest mulig stabilitet både i oljeprisen og aktivitetsnivået.

Får støtte

Også toppsjef Lorenzo Simonelli i det internasjonale oljeleverandørkonsernet Baker Hughes håper på en jevn strøm av nye investeringsbeslutninger snart, og tror egentlig de kommer. Simonelli tror oljeselskapene lar seg oppmuntre av at oljeprisen nå har holdt seg høy en stund, og av at overskuddslagrene av olje krymper. I likhet med Sætre viser han til at oljeetterspørselen vokser raskt.

– Det er noen storartede muligheter på dypt vann. Vi tror vi kommer til å se 18 måneder med svak positiv vekst i investeringene. Tilbud og etterspørsel har kommet tilbake i balanse, og vi tror på reinvesteringer, sier Simonelli.

– Og hvis ikke, går oljeprisen til himmels?

– Det er den andre siden av saken. Hvis du ikke gjør noe, og etterspørselen vokser, vil vi få en priseskalasjon, sier Simonelli.

Sætre og Simonelli er ikke alene. Også IEAs toppsjef Fatih Birol advarte i DN sist uke om en skvis i oljemarkedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mens boligprisene var i ferd med å doble seg, dukket «ninja-lånene» opp
Så skjedde det stikk motsatte av det systemet trengte.
01:45
Publisert: