Onsdag morgen la Equinor frem tall for første halvår og andre kvartal 2021.
Børsens største selskap leverte et justert driftsresultat på 4,64 milliarder dollar i andre kvartal, langt over det tilsvarende resultatet i andre kvartal i fjor på 354 millioner dollar. Den kraftige forbedringen har sammenheng med oppgangen i råvareprisene på olje og gass.
Equinor-aksjen falt fra start og var på det meste ned 2,5 prosent på Oslo Børs. Etter en time med handel er fallet på om lag én prosent.
Kraftig økning i realiserte råvarepriser
– Den sterke kontantstrømmen gjør oss mer robuste. Vi har også sett verdien av å være et selskap med en tydelig og konkret strategi. Men pandemien er ikke over, og usikkerheten er fortsatt stor. Vi så det med oljeprisfallet i juli. Inflasjon og råvarepriser er noe av det som skaper usikkerhet, sier Equinor-sjef Anders Opedal på en pressekonferanse i forbindelse med resultatfremleggelsen.
For utenom et fall i midten av juli, har oljeprisen stort sett ligget stabilt over 70 dollar fatet siden starten av sommeren, og har steget over 200 prosent siden bunnen i april i fjor. Også de høyere gassprisene er med på å bidra til nok et oppløftende kvartal for oljegiganten.
– Vi har kjørt full fart med gassproduksjonen for å dra nytte av de høye prisene. Det reflekteres i kontantstrømmen som bidrar til å redusere gjeldsgraden betydelig, sier Opedal.
– Som følge av økte priser, men også solid drift gjør at vi leverer solide, finansielle resultater. Gassprisen har nådd rekordnivåer for sommeren, legger han til.
Equinors egne tall i kvartalet viser hvor heftig økningen i de realiserte råvareprisene har vært.
- Oljeprisen lå i snitt på 63,7 dollar fatet, en økning på 180 prosent.
- Europeisk gass lå i snitt på 7,54 dollar per termalenhet, opp 240 prosent.
- Nord-Amerikansk gass lå i kvartalet på 2,25 dollar per termalenhet, opp 50 prosent.
Nordsjøoljen brent handles til rett under 75 dollar fatet onsdag morgen.
– Vi ser en god balanse i oljemarkedet. samtidig ser vi at små nyheter kan gi store utslag. Vi er forberedt på svingninger. Men vi ser at behovet for olje og gass langsomt stiger, sier Opedal på pressekonferansen.
– Tallene var som forventet
Til tross for resultatforbedringen målt mot fjoråret, faller altså Equinor-aksjen på Oslo Børs.
Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Sparebank 1 Markets ventet på forhånd at aksjen vil falle mellom en og to prosent fra start ettersom resultatet var noe svakere enn konsensus blant analytikerne.
Sveen-Nilsen ventet et justert driftsresultat på 4,6 milliarder dollar, mens DNB Markets-analytiker Jon Masdal ventet et justert driftsresultat på 4,95 milliarder dollar.
– Tallene var som forventet, og kontantstrømmen veldig sterk. Equinor vet at råvareprisene har vært høye, og hadde allerede annonsert de realiserte prisene, sier analytiker Sveen Nilsen i Sparebank 1 Markets.
Han viser til at Equinors kontantstrøm har fått god drahjelp fra oljeskattepakken som ble vedtatt av regjeringen i fjor. Kontantstrømmen kom på 4,5 milliarder dollar i andre kvartal. Selskapet betalte kun 344 millioner dollar i skatt i kvartalet, mot 2,8 milliarder dollar i andre kvartal 2019.
– Vekstfase innen fornybart
Equinors fornybarsatsing blir også meldt om i andrekvartalsrapporten, etter at segmentet debuterte i en egen post i første kvartal. Fasiten viser et justert driftsresultat på minus 31 millioner dollar i andre kvartal i år, mot minus én million dollar i andre kvartal i fjor.
– Vi er i en vekstfase innen fornybart, og forventer ikke positive resultater de nærmeste årene med mindre det blir transaksjoner, sier Opedal på pressekonferansen.
I første kvartal fikk Equinor kritikk for å ha inkludert gevinst fra nedsalg i havvindparker i USA og Storbritannia, som gjorde at segmentet rapporterte om samlede inntekter på 1,4 milliarder dollar – det samme som gevinsten fra nedsalget var.
Opedal understreker at Equinor har fokus på verdiskaping, ikke volumer innen fornybart.
I andrekvartalsrapporten skriver Equinor at det venter å investere mellom ni og ti milliarder dollar i år og neste år, mens tallet vil øke til rundt 12 milliarder dollar i 2023 og 2024.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.