Equinors gassanlegg på Melkøya i Hammerfest skulle startes opp igjen på selveste 17. mai, etter å ha vært nede siden september 2020 på grunn av en alvorlig brann. Oppstarten er blitt skjøvet ut i tid flere ganger, og nå melder oljeselskapet at det trenger ytterligere en uke på å komme i gang med produksjonen.

Utsettelsen skyldes en «mindre feil på en kompressor» som ble oppdaget i helgen, skriver selskapet i en melding mandag. Selve reparasjonsarbeidet er ferdigstilt, men oppkjøringen tar noe mer tid enn planlagt.

– Hammerfest LNG er klargjort for produksjon, men vi tar den ekstra tiden vi trenger for en sikker oppstart av anlegget, sier Grete B. Haaland, direktør for landanlegg i Equinor.

Kostet 20 mrd.

I forrige måned skrev DN at Melkøya-brannen høsten 2020 kan vise seg å ha vært norgeshistoriens dyreste. Ifølge analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets har Equinor gått glipp av vanvittige 20 milliarder kroner i inntekter på å ikke kunne levere flytende gass (lng) til et rekordsterkt marked.

Det har vært enorm etterspørsel etter gass i Europa siden i høst, og kunder på kontinentet har betalt overpris for å få skip lastet med flytende gass på vei til asiatiske markeder til å snu og sette kursen mot Europa i stedet.

Norge er Europas største leverandør av gass etter Russland, og har levert så mye som mulig gjennom det store nettverket av rørledninger som går ned til kontinentet, og som står for det alt vesentligste av den norske eksporten. Men Equinor har altså ikke kunnet sende noen volumer med flytende gass fra Melkøya overhodet i denne perioden.

Equinor har til nå ikke gått ut med noe anslag for hva brannen har kostet i reparasjonskostnader og tapte inntekter. I sin årsrapport skriver selskapet at det har fått forsikringsoppgjør på 392 millioner dollar (3,8 milliarder kroner etter nåværende kurs) etter brannen. Selskapet har tidligere uttalt at over 60 prosent av oppgjøret kommer fra egen internforsikring.

Halvt års produksjon

I forrige uke sa Equinors sjef for norsk sokkel, Kjetil Hove, at selskapet regnet med å bruke resten av andre kvartal til å trappe opp produksjonen på Melkøya, slik at anlegget ville være i full drift fra inngangen til tredje kvartal i juli.

Det betyr at selskapet regner med å få cirka et halvt år med full produksjon fra anlegget, hvilket tilsvarer litt over tre milliarder kubikkmeter gass. Til sammenligning eksporterte Norge 113 milliarder kubikkmeter i fjor. I forrige uke sa olje- og energiminister Terje Aasland at myndighetene forventer en total eksport i år, inkludert lng, på 122 milliarder kubikkmeter.

Gjenåpningen av Melkøya ble senest i januar utsatt for andre gang, da med halvannen måned i forhold til planen. Det skyldtes blant annet smittevernhensyn.

Startet i filter

Mye av skadene skyldes slukningsarbeidet, som delvis ble utført med salt sjøvann. Selskapet har blant annet måttet bytte ut180 kilometer med elektriske kabler.

Equinor har fått knusende kritikk fra Petroleumstilsynet for brannen. Tilsynet pekte blant annet på manglende vedlikehold og mangler innen ledelse og styring, bemanning og risikostyring. Brannen oppsto i filtre som ikke hadde blitt skiftet ut siden 2015, enda det ble anbefalt et bytte i 2019 etter en annen hendelse. Equinor gikk i 2016 fra å skifte ut slike filtre annethvert år, til «tilstandsbasert» vedlikehold, men har ikke kunnet dokumentere rutiner for inspeksjon eller klare kriterier for utskifting etter det.

Selskapet har tatt selvkritikk for denne og andre hendelser i den perioden på sine landanlegg, men bestrider at vedlikeholdsintervallet spilte inn i brannen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.