Mandag kveld kom til slutt EUs medlemsland til enighet. Det blir fra februar innført en makspris på gass på 180 euro per megawattime, et nivå som er godt over dagens markedspris men likevel langt under det Europakommisjonen tidligere hadde foreslått.

Tiltaket har skapt stor splittelse i EU. En leir har presset på for å ta grep som kunne redusere de skyhøye energiprisene, mens den andre har advart om at å nekte å betale over en viss pris kan føre til at Europa får mindre gass.

Dette er også et argument både norske myndigheter og Equinor har brukt. Men tirsdag sier den norske oljegiganten, som nå er Europas største enkeltleverandør av gass, at tiltaket slik det står nå, ikke vil få noen konsekvenser for eksporten.

– Vi sender gassen der den trengs mest, der behovet er størst, i tråd med prissignaler, sier talsmann Magnus Frantzen Eidsvold.
– Vi sender gassen der den trengs mest, der behovet er størst, i tråd med prissignaler, sier talsmann Magnus Frantzen Eidsvold. (Foto: Arne Reidar Mortensen/Equinor)

– Det vi har sagt, er at et pristak jo ikke gjør noe med den fundamentale utfordringen, som er mangel på energi. Men for vår del forventer vi, alt annet likt, at dette tiltaket ikke vil påvirke vår produksjon og eksport av naturgass, sier talsmann Magnus Frantzen Eidsvold.

Han understreker at Equinor har stor forståelse for at EU vurderer tiltak for å bøte på høye energipriser. Selskapet skal nå sette seg godt inn i det nye pristaket og konsekvensene det vil få for Equinor.

Tiltaket trer i kraft dersom månedskontrakten på den nederlandske TTF-børsen overstiger 180 euro/MW i tre handelsdager og er 35 euro høyere enn en gitt referansepris for flytende gass (lng) på verdensmarkedet i den samme perioden. Da blir handel i derivativkontrakter over denne prisen forbudt. Men tiltaket kan også oppheves umiddelbart dersom det blir fare for EUs forsyningssikkerhet, for eksempel.

– Et godt stykke unna

Equinor og Norge sender omtrent 95 prosent av gassen fra norsk sokkel gjennom rør til Europa og Storbritannia, og resten eksporteres som lng fra Melkøya ved Hammerfest. Det betyr at selskapet har lite rom til å søke andre markeder enn det europeiske, men likevel litt rom til å for eksempel maksimere strømmen til Storbritannia i rør eller sende lng-skip til Asia dersom kunder der betaler mer.

Hva gjør Equinor dersom pristaket blir trigget?

– Vi sender gassen der den trengs mest, der behovet er størst, i tråd med prissignaler, sier Eidsvold.

– Men de risikerer jo nettopp nå å bli frikoblet?

– Man må huske at EUs tiltak også innebærer at man skal sørge for å sikre gassforsyningen. Det er en rekke forbehold og betingelser i dette tiltaket. Det er klart at jo lavere nivå på pristaket, jo større er sannsynligheten for at det får en effekt. Men vi er et godt stykke unna det nå. Og man må huske at det er sjelden det er helt identiske priser mellom forskjell landingspunktene. Vi sender likevel masse gass til de forskjellige punktene.

– Hva er sannsynligheten for at taket blir trigget i vinter, slik dere ser det?

– Det er ikke noe vi ønsker å spekulere i.

Den nederlandske månedskontrakten faller omtrent fem prosent tirsdag formiddag, til litt over 103 euro/MW.

Pristaket som ble vedtatt mandag er betydelig lavere enn de 275 euroene kommisjonen foreslo forrige måned. Den gangen påpekte analytikere at det virket som det nærmest var satt så høyt at det var meningen at det ikke skulle trigges.

Equinor-topp Helge Haugane påpekte også da at eksporten ville gå som før, men pekte også på at et pristak kunne få negative konsekvenser likevel. Blant annet sa han at det kunne få uante konsekvenser for det finansielle gassmarkedet. Han delte også bekymringen til den franske analytikeren Thierry Bros om at det kunne åpne for mer intervensjon generelt i markedet.

– Det er ingen tvil om at vi fortsatt mener denne typen intervensjon, som ikke gjør noe med tilbud-etterspørsel-problemet vi egentlig har, nok ikke er til hjelp for et velfungerende gassmarked, sa Haugane.

Eidsvold sier ellers tirsdag at pristaket «isolert sett» ikke vil få noen konsekvens for Equinors leteaktivitet på norsk sokkel.

– Det vil være behov for norsk gass til Europa lenge, sier han.

Skal i EU-møte denne uken

Equinor bekreftet overfor NTB i helgen at selskapet har takket ja til en invitasjon fra Europakommisjonen denne uken der det sammen med flere andre aktører skal diskutere et annet EU-tiltak, nemlig en felles innkjøpsplattform for gass som skal sikre at ikke medlemslandene overbyr hverandre.

Eidsvold ønsker imidlertid ikke å gå inn på detaljene i agendaen eller hva som blir viktig for Equinor å si på møtet.

– Vi har sagt at vi er åpne for å selge til en slik plattform som nå skisseres, for fylling av lagre frem til neste vinter, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.