Torsdag er alle øyne rettet mot den norske oljegiganten Equinor som i likhet med resten av markedet er blitt hardt rammet av en fullstendig oljepriskollaps som følge av koronaviruset.

For første kvartal leverer Equinor et underliggende driftsresultat på 2,05 milliarder dollar. Det er en kraftig tilbakegang fra samme periode i fjor da underliggende driftsresultat var på 4,19 milliarder dollar.

På forhånd var resultatet ventet til 1,98 milliarder dollar, ifølge estimater Infront har hentet inn for TDN Direkt.

– Våre finansielle resultater i kvartalet var påvirket av lavere råvarepriser. Vi leverte imidlertid god operativ drift med rekordhøy produksjon og solid kontantstrøm under disse markedsforholdene, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor i en melding.

Tar milliardnedskrivninger internasjonalt

I kvartalet har Equinor tatt netto nedskrivninger på 2,45 milliarder dollar, tilsvarende mer enn 25 milliarder kroner. Av dette er 860 millioner dollar er knyttet til eiendeler på norsk sokkel og 1,4 milliarder dollar til den internasjonale porteføljen. Det tilsvarer over 14 milliarder kroner i nedskrivninger internasjonalt.

På presentasjonsfremleggelsen opplyser Eldar Sætre at virksomheten i USA utgjør cirka én milliard dollar av nedskrivningene. 800 millioner dollar er knyttet til virksomheten på land. Ellers er nedskrivninger fordelt på ulike eiendeler, hovedsakelig på oppstrømsvirksomhet, i ulike land.

Nedskrivningene skyldes hovedsakelig en reduksjon i de kortsiktige prisforutsetningene, ifølge selskapet.

Syv mrd. i underskudd etter skatt

Resultat etter skatt endte på minus 705 millioner dollar, tilsvarende 7,2 milliarder kroner.

Egenproduksjonen i kvartalet var på 2,23 millioner fat per dag, noe høyere enn ventet på forhånd.

– Usikkerheten er fortsatt stor, med svært lave råvarepriser og økte prisdifferensialer mot slutten av første kvartal og i begynnelsen av andre kvartal. Vi vil fortsette å prioritere verdiskaping over produksjonsvolum, og vi har allerede redusert aktiviteten, spesielt i den landbaserte virksomheten i USA. Vi vil vurdere ytterligere reduksjoner i aktiviteter og bruke den fleksibiliteten vi har i porteføljen vår, ved behov, sier Sætre.

Vil ikke reforhandle med leverandører

På spørsmål om Equinor tenker å reforhandle kontrakter med leverandørene slik som under forrige oljekrisen svarer Sætre at det ikke er aktuelt.

– I dagens situasjon er utgangspunktet for leverandørene helt annerledes. De står mye svakere stilt og har mye mindre å gå på. Noen har ingenting å gå på, sier Sætre, og sier at reforhandling av priser og kontrakter på et slikt grunnlag ikke er en aktuell strategi.

Under 20 dollar fatet

Flere analytikere har i forkant av resultatfremleggelsen pekt på at Equinor har solgt store deler av produksjonen sin mot slutten av kvartalet hvor oljeprisen allerede hadde begynt å falle kraftig.

Mens spotprisen på det verste har vært nede i under 20 dollar i år, er det til stadighet blitt pekt på at prisene i det fysiske markedet, altså de prisene oljeselskapene faktisk oppnår for sine laster, har vært betydelig lavere.

I slutten av første kvartal la Equinor frem en krisepakke for å takle koronakrisen og det dramatiske fallet i oljeprisen. Til sammen skal det kuttes med rundt 30 milliarder kroner. Blant annet reduseres organiske investeringer med 20 prosent for inneværende år.

I tillegg er utbyttet for første kvartal redusert med 67 prosent. Selskapet har slått fast at det kan ha en balansepris på kontantstrøm før kapitaldistribusjon, altså utbytte, på 25 dollar fatet.

Fortsatt svake gasspriser

I fjerde kvartal i fjor var det et svakt gassmarked som tynget resultatene til Equinor. På et år hadde europeiske gasspriser i snitt rundt halvert seg. Nedgangen har fortsatt i år. Prisen på britisk gass i spotmarkedet har over halvert seg siden årsskiftet.

Gass utgjør nær halvparten av produksjonsvolumene til Equinor.

Går trått i utlandet

Equinor rapporterer sine resultater i tre ulike segmenter: Virksomheten på norsk sokkel, den internasjonale virksomheten og markeds-, midtstrøms- og prosesseringsaktiviteten (MMP)

  • På norsk sokkel endte det justerte resultatet før skatt på 1,86 milliarder dollar, ned fra 3,2 milliarder dollar i samme periode året før.
  • Internasjonalt endte justert resultat før skatt på 15 millioner dollar, ned fra 666 millioner kroner året før.
  • MMP endte på 229 millioner dollar, ned fra 359 millioner dollar i fjor.

Flest anbefaler kjøp

I år har Equinor-aksjen falt 23 prosent. Aksjekursen bunnet ut 12. mars på rundt 100 kroner. Siden den gang har aksjen klatret 35 prosent. Aksjen stiger om lag fire prosent før lunsj på Oslo Børs etter kvartalsfremleggelsen torsdag morgen.

Av de 15 analytikerne som har bidratt med estimater til TDN Direkt er det åtte som har en kjøps-/overweightanbefaling, to som har hold-anbefaling og fem som har en salgsanbefaling.

Gjennomsnittlig kursmål er på 132 kroner, varierende mellom 85 og 170 kroner. Equinor-kursen sluttet onsdag til 133,7 kroner per aksje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.