Analytikerne som dekker den norske oljegiganten Equinor venter nok et knallsterkt resultat når førstekvartalsrapporten legges frem neste uke: I gjennomsnitt beregner de at det justerte resultatet før skatt vil nå hele 17,1 milliarder dollar, eller 157 milliarder kroner – en soleklar ny rekord.

Resultatene blir offentliggjort 4. mai, altså førstkommende onsdag.

Slår spådommene til, vil det være det tredje kvartalet på rad med ny resultatrekord. De vanvittige tallene skyldes høye olje- og spesielt gasspriser, som har vært meget sterke siden i høst og nådde nye høyder etter at Russland gikk til angrep på Ukraina i slutten av februar.

I fjerde kvartal 2021 ble det justerte resultat før skatt på 132 milliarder kroner.

Selskapet varslet da økt utbytte, men signaliserte også at det ville være forsiktig med nye investeringer, spesielt i fornybarvirksomheten der det legges opp til sterk vekst i årene som kommer.

Av resultatet på vel 17 milliarder dollar, er det ventet at 15,8 milliarder dollar (146,2 milliarder kroner) kommer fra olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel. Det er fortsatt denne virksomheten som drar lasset for Norges største selskap. Selskapet legger til grunn en realisert oljepris fra norsk sokkel på 100 dollar fatet i første kvartal. I USA var tilsvarende mellom 83 og 85 dollar fatet, og i andre markeder var realisert oljepris 97 til 99 dollar fatet i kvartalet.

Analytikerne venter en skatteregning på 12,2 milliarder dollar (112,7 milliarder kroner) og det aller meste går til den norske stat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.