For Anders Opedal har det første året i Equinor-sjefsstolen vært fullt av kontraster.
Fra å legge frem selskapets verste resultat noensinne i sin første rapport som øverste ansvarlig, kan Opedal nå takket være et spinnvilt gassmarked og solide oljepriser presentere en historisk god prestasjon i tredje kvartal.
Norges største oljeselskap rapporterer onsdag et justert driftsresultat på hele 9,77 milliarder dollar for perioden, nesten en 13-dobling fra tredje kvartal i fjor. Det er det beste resultatet siden 2012 målt i dollar, som er Equinors rapporteringsvaluta.
Men på den tiden førte daværende Statoil regnskap i kroner, som da var mye sterkere enn nå mot utenlandske valutaer. Sammenligner man det aller ferskeste resultatet med de historiske resultatene i kroner, er det faktisk det aller sterkeste noensinne, i alle fall siden Equinor begynte å rapportere justerte resultater i 2008.
I norske kroner var det justerte driftsresultatet på 81,7 milliarder. Meningen med justerte resultater er å gi et bedre bilde av den underliggende driften i selskapet, ved å for eksempel ta ut engangseffekter som salg av eiendeler.
Øker tilbakekjøp
På forhånd ventet analytikerne et justert driftsresultat på 8,4 milliarder dollar, ifølge en spørreundersøkelse foretatt av Equinor.
På bunnlinjen rapporterer Equinor et justert resultat etter skatt på 2,78 milliarder dollar.
Samtidig varsler Equinor at det øker andre transje for tilbakekjøp av aksjer fra 300 millioner dollar til én milliard dollar. Det betyr at summen for 2021 blir 1,3 milliarder, mer en dobbelt så mye som antatt.
– Vi leverer sterke resultater i kvartalet som følge av høyere råvarepriser og solid drift, sier Equinor-sjef Anders Opedal i en melding.
Tilbakekjøpsprogrammet ble annonsert tidligere i år. Planen er å kjøpe tilbake aksjer for 1,2 milliarder dollar per år fra 2022.
Equinor lar derimot utbyttet stå urørt denne gangen, etter å ha jekket det opp jevnt og trutt de siste kvartalene fra krisenivået under pandemien. Med 18 cent per aksje er det fortsatt godt under nivået på 27 cent som Equinor opererte med før korona.
Ellevilt gassmarked
Situasjonen i det europeiske gassmarkedet har vært helt eksepsjonell denne høsten, som har vært preget av det som vanskelig kan betegnes som noe annet en energikrise på kontinentet. Det har naturlig nok gagnet Equinor, som er EUs nest største leverandør av gass, bare slått av Russland og Gazprom.
Det er flere årsaker til at gassprisene, men også kull- og kraftprisene, har gått gjennom taket: Laber produksjon av fornybar energi i land som har satset stort på å utfase andre kilder som kjernekraft og kull, men også tynnere gasslagre etter en kald forrige vinter som varte lenger enn vanlig, samt stor etterspørsel etter flytende nedkjølt gass (lng) i Asia.
Noen europeiske politikere har også anklaget Russland for å ikke sende større volumer gjennom sine eksportrør, mens norske leveranser også en stund var begrenset av vedlikehold på flere plattformer. Equinor har imidlertid fått økte tillatelser fra norske myndigheter, og pumper nå for fullt.
Siden slutten av september har det norske rørsystemet eksportert nær full kapasitet på omtrent 350 millioner kubikkmeter per dag, ifølge operatøren Gassco. Økte volumer og fortsatt høye priser ligger dermed an til å gi positive utslag for Equinor også i fjerde kvartal, noe mange analytikere allerede har påpekt.
– Den globale økonomien er på vei opp igjen, men vi er fortsatt forberedt på svingninger i markedet knyttet til virkningene av pandemien. Det ekstraordinært høye nivået og de store endringene i Europeiske gasspriser understreker usikkerheten i markedet. Equinor har en viktig rolle som en pålitelig energileverandør til Europa, og vi har tatt grep for å øke gasseksporten for å møte den høye etterspørselen, sier Opedal.
Kutter oljeprisanslag
Oljeprisen har også vært sterk gjennom tredje kvartal, med stigende etterspørsel takket være høyere økonomisk aktivitet etter pandemien, men også at alliansen OPEC+ trapper opp produksjonen saktere enn mange hadde ventet eller til og med spurt om, som USAs president Joe Biden.
Nordsjøoljen Brent holdt seg godt innenfor et spenn mellom 65 og 80 dollar per fat i tredje kvartal. Denne måneden bikket den også 85 dollar, for første gang på tre år.
Like fullt reduserer faktisk Equinor sine langsiktige oljeprisanslag i onsdagens rapport.
Selskapet ser nå for seg en pris på 65 dollar per fat i 2025, ned fra 67 dollar tidligere. Prisen øker så gradvis og når en topp i 2030, før den går tilbake igjen til 64 dollar i 2040, også dét to dollar under Equinors forrige anslag, og så under 60 dollar per fat på 2050-tallet. Equinor reduserer også langsiktige gassprisanslag, men jekker til gjengjeld kraftprisanslagene sine opp.
Eksepsjonelt trading-resultat
Forretningsenheten for markedsføring, midtstrøm og prosessering fikk et uvanlig godt justert driftsresultat, på hele 2,2 milliarder dollar. Det er langt over det spennet som Equinor selv mener er normalen for denne enheten, 250–500 millioner dollar.
Equinor hadde på forhånd annonsert at resultatet til trading-avdelingen ville bli sterkt, mye takket være høye gasspriser og posisjoner selskapet har tatt i såkalte derivater for å øke denne eksponeringen. Resultatet blir derimot tilsvarende svakt i de neste to kvartalene, understreket Equinor da.
Industriledere og eksperter har advart om at de høye prisene på olje og gass delvis også skyldes underinvestering i nye prosjekter helt siden oljepriskollapsen i 2014 og industrikrisen som fulgte i årene etter.
Ny strategi
Til gjengjeld øker de store olje- og energiselskapenes investeringer innen fornybar energi. Equinor, som byttet navn fra Statoil i 2018, har under konsernsjef Anders Opedal ytterligere styrket sine ambisjoner på dette feltet, og kom med en oppdatert strategi tidligere i år.
Her gikk selskapet inn for å investere 200 milliarder kroner i fornybar og lavkarbonløsninger innen 2026 og det dobbelte innen 2030. Det året skal også over halvparten av Equinors investeringer være innenfor dette feltet, opp fra bare fire prosent i 2020.
For første gang la også Equinor frem et anslag for når det forventer at det egen olje- og gassproduksjon vil nå toppen. Det er ventet å skje i 2026, selv om fallet etter det vil være gradvis.
På begynnelsen av året innførte Equinor ny rapporteringspraksis for fornybarenheten, der gevinster fra eiendelssalg skulle inngå i det justerte resultatet. Etter skarp kritikk fra noen observatører og til slutt også fra Finanstilsynet, bestemte selskapet nylig å reversere denne endringen før publiseringen av onsdagens rapport.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.