– Dette var jo en veldig positiv undersøkelse.

Det sier sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i storbanken SEB etter at oljeselskapene har revidert opp sine anslag på investeringene sine både for i år og neste år. Det er særlig innen kategorien «feltutbygging», oppgangen kommer, viser undersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå.

– Undersøkelsen tyder ikke lenger på fall i de nominelle investeringene neste år, og det er jo positivt, sier Dalstø.

Investeringsanslagene til feltutbygging har steget med 16 prosent fra anslaget i forrige kvartal, til 73,9 milliarder kroner, viser SSB-tallene.

«Det høyere anslaget har hovedsakelig sammenheng med at det nå er rapportert inn vesentlig høyere kostnader på enkelte utbyggingsprosjekter enn tidligere antatt», skriver SSB.

De totale investeringene i olje- og gass i år er siden forrige undersøkelse økt fra 182 til 182,9 milliarder kroner, mens 2020-tallene er tatt opp 4,9 prosent til 182,6 milliarder kroner fra de forrige anslagene som var på 174 milliarder. Det innebærer at investeringene neste år nå ventes til om lag det samme nivået som i dag.

«Anslaget for 2020 er 4,2 prosent høyere enn tilsvarende anslag for 2019, gitt i 4. kvartal 2018. I forrige undersøkelse ble det antydet en vekst på 5,4 prosent. Det indikeres svakere vekst nå fordi anslaget gitt for 2019 i tilsvarende målinger i fjor økte noe mer enn anslaget for 2020 nå», skriver SSB.

Tror på ytterligere oppjustering

– Det ventes et nytt prosjekt som er blitt sendt inn til regjeringen, og det er litt høyere kostnader på allerede planlagt utbygginger, samt at en del av investeringene som var planlagt i 2019 er blitt flyttet til 2020, sier Dalstø, som tror tallene skal videre opp.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.
Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Det er flere prosjekter som ennå ikke er blitt sendt inn til regjeringen, men som er planlagt. Dette vil løfte anslaget for neste år og det kan tyde på at vi vil få en moderat vekst i oljeinvesteringene i 2020, sier hun.

Det er ventet at det blir levert plan for utbygging og drift på noen flere prosjekter senere i år og neste år. Blant disse er Balder X, Hodre utvikling, Halten Sør Øst og Grand. Balder X blir trolig levert senere i år.

Dalstø sier at de tallene man ser nå er i tråd med det bildet Norges Bank har tegnet, med veldig kraftig vekst i oljeinvesteringene i år og litt moderat for 2020.

Investeringene i bransjen falt kraftig etter 2014, men har siden tatt seg opp. Fra 2018 til i år steg investeringene kraftig. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.