Omtrent ti minutters kjøretur unna teknologiens og innovasjonens mekka, Silicon Valley, ble Tesla bygget opp fra en miniknøtt i 2003 til en av verdens største elbilprodusenter i dag. Innovasjon, teknologi og digitalisering går igjen i hvert eneste foredrag på oljemessen ONS i Stavanger mandag. Et dryss av Silicon Valley-profiler har fløyet inn for å høre på.

Elbiler slipper naturligvis ikke unna.

– Jeg har en og min kone har en

– Tror dere euforien rundt elektriske biler er overdrevet, spurte konferansier og oljeanalytiker Amrita Sen både Equinor-sjef Eldar Sætre og franske Total-sjef Patrick Pouyanné.

– Jeg har en og min kone har en. Vi kjører rundt i dem i helgene. Det er ganske dyrt for øyeblikket, men jeg er jo sjefen i Total, så jeg har råd til det, svarte Pouyanné og høstet latter i salen.

– Elektriske biler er en trend, men at det er så «disruptive» (ødeleggende red.anm.) for oljeindustrien, det er jeg ikke sikker på, sier han.

Pouyannés kommentar om elbiler som «disruptive» for oljebransjen var et svar til tidligere Microsoft-programmerer Ramez Naam, som holdt åpningsforedraget på oljemessen og nærmest spådde undergangen for bensinbiler.

– Selvfølgelig vil det påvirke oljekonsum, men hver gang jeg drar til fremvoksende land som India, Thailand og Myanmar er elektriske biler langt fra det de vil ha. De vil bare ha tilgang til energi, sier Pouyanné, som mener de ikke er like opptatt av om de bruker fornybar energi eller fossilt brennstoff.

– Vi må være ledende fordi vi har konsumert mye energi, men vi kan ikke fortelle dem hva de skal gjøre og hva de ikke skal gjøre, sier han.

Venter 100-dobling innen 2040

Eldar Sætre var noe mer ordknapp om elbiler enn sin oljekamerat. Ei heller avslørte han hva slags bil han og kona har.

– Vi kommer fortsatt til å bli overrasket, men jeg er ikke sikker på om jeg kjøper den eksponentielle veksten. Dette er ikke simpelt, men elektriske biler vil klart være en av komponentene hva angår oljekonsum, sier han.

Like etter Sætre og Pouyanné inntok sjefen i Det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol scenen.

Tidligere i år telte IEA tre millioner elektriske biler på verdens veier.

Fatih Birol.
Fatih Birol. (Foto: Pat Sullivan)

– I 2040 venter vi at tallet er hundre ganger høyere. Vi forventer en kraftig vekst i elektriske biler, sier Birol, som altså spår 300 millioner elbiler på verdensbasis om drøye 20 år.

Tror ikke det påvirker oljemarkedet særlig

Men vil det ha en stor påvirkning på oljemarkedet?

Neppe, mener Birol.

– Alle verdens biler står for 21 prosent av verdens totale oljekonsum. Den største veksten kommer fra lastebiler, petrokjemisk industri og fly. Elbiler alene vil ikke føre til at oljeetterspørselen topper ut i løpet av de neste årene. Det vil kanskje sakke ned, men vi kommer fortsatt til å trenge olje, selv om antall elbiler blir hundre ganger flere, sier IEA-sjefen.

Ifølge Birol har oljeandelen i den totale energimiksen i verden bare økt de fem siste årene. Og han sier verdens oljeetterspørsel kommer til å fortsette å øke de neste årene, mens investeringer i nye felt har falt.

– Vi må investere for å møte oljeetterspørselen, sier Birol.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gråbeins Gadget Guide: Tester Sono Beam Lydplanke
03:10
Publisert: