Sammenslåinger og oppkjøp i oljesektoren er på vei mot første årlige vekst siden oljeprisen kollapset i 2014. Selskapene har ryddet opp i balansen etter tre tøffe år.

Ifølge analyseselskapet Mergermarket har oppkjøp og sammenslåinger økt med 40 prosent så langt i år til 270 milliarder dollar. Til sammenligning lå summen på 192 milliarder dollar i samme periode i 2016, skriver Financial Times.

Og det ligger til rette for mer, ifølge oljeadvokat Graham Watson.

– Selskapene begynner å bekymre seg

Watson er partner i advokatfirmaet Freshfields Bruckhaus Deringer der han leder olje- og gassgruppen. Han mener oppgangen i oljeprisene, kombinert med lavere kostnader for oljeselskapene, bringer tillit tilbake i sektoren, som skaper god grobunn for flere sammenslåinger.

– Det har vært knapt med leting og nye prosjekter de siste årene, så selskapene begynner å bekymre seg for hvor reservene deres skal komme fra, sier Watson til FT.

Ifølge avisen er Totals oppkjøp av olje- og gassvirksomheten til A.P. Møller Mærsk forrige måned et godt eksempel på at de store navnene i sektoren er i ferd med å fokusere på vekst igjen. Total måtte punge ut 7,45 milliarder dollar, tilsvarende 58,9 milliarder kroner, for virksomheten.

Andre eksempler er ExxonMobils oppkjøp av skiferoljefelter i Permian-bassenget i Texas for 6,6 milliarder dollar og fusjonen mellom oljeselskapene Centrica og Bayerngas Norge i juni.

Samtidig har flere selskaper kvittet seg med andeler for å redusere gjeld som har hopet seg opp under nedturen.

Stabile priser

Det siste årets stabilisering av oljeprisen har spilt en nøkkelrolle for oljeselskapene, som ikke lenger er like usikre på om prisene skal stupe mer eller øke kraftig.

– Kjøperne er sikre på at det ikke går ned til 25 dollar og selgerne sikre på at det ikke skal tilbake til 100 dollar, sier Watson, som forklarer at en stabil oljepris gjør det lettere å bli enige om prisen på et eventuelt oppkjøp eller en sammenslåing.

Mandag steg prisen på nordsjøoljen Brent til sitt høyeste nivå på over to år og ble i løpet av tirsdag morgen handlet for over 59 dollar fatet.

Sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sa til DN tirsdag at hun på kort sikt tror at oljeprisen kan passere 60 dollar fatet.

Onsdag morgen stiger prisene forsiktig igjen, etter at prisene falt utover tirsdagen på gevinstsikring etter den markante prisoppgangen mandag.

Lagertall

Oljemarkedet retter nå øynene mot onsdagens tall for amerikanske oljelagre. Det er ifølge Bloomberg ventet at amerikanske råoljelagre vil stige med 3,1 millioner i uken som endte fredag 22. september, skriver TDN Finans.

Tirsdag kom den amerikanske bransjeorganisasjonen API med sine tall for amerikanske råoljelagre, som viste at lagrene sted med 0,8 millioner fat forrige uke. Bensinlagrene steg med 1,5 millioner fat, mens destillatlagrene falt med 4,5 millioner fat.(Vilkår)

-Det er mye lettere for oljeselskapene å tjene penger på norsk sokkel.
DNs kommentator Bård Bjerkholt kommenterer den økende oljeprisen.
01:55
Publisert: