– Det er nok olje og gass på norsk sokkel til at vi kan drive olje- og gassutvinning i mange tiår fremover, men ressursene kommer ikke opp av seg selv.

Direktør for utbygging og drift Ingrid Sølvberg i Oljedirektoratet er ikke helt fornøyd med oljeselskapenes innsats, særlig når det gjelder å få opp de såkalt vanskelige fatene – påvist, men vanskelig tilgjengelig olje og gass.

Mange av disse fatene er såkalt tidskritiske - utvinningen må gjøres før omkringliggende felt og infrastruktur plukkes ned, ellers kan de gå tapt for alltid.

To Sverdrup-felt

I en større kartlegging Oljedirektoratet har gjort i forbindelse med sin nye ressursrapport, har myndighetsorganet regnet seg frem til hvilke olje- og gassvolumer som potensielt kan utvinnes i og rundt dagens oljefelt. Oljedirektoratet regner da med to typer vanskelige fat:

  • I såkalte tette reservoarer, der olje og gass strømmer dårlig, mener Oljedirektoratet det skal være mulig å hente ut 2,8 milliarder fat olje og gass, tilsvarende et Sverdrup-felt.
  • I eksisterende oljefelt mener Oljedirektoratet i tillegg det skal være mulig å hente ut 2,2 milliarder fat mer olje enn dagens planer tilsier, dersom oljeselskapene er mer kreative i bruk av utvinningsmetoder.

– Oljeselskapene har meldt inn 150 tiltak for økt utvinning, men ytterst få med avanserte metoder. Samlet gir tiltakene beskjedne to millioner standardkubikkmeter økt utvinning, cirka en halv prosent av det vi snakker om, sier Sølvberg.

Hun viser til at mange av de avanserte utvinningsmetodene er grundig testet ut i laboratorier og på land, men få er prøvd til sjøs. Oljeselskapene er forsiktige med å prøve ut nye metoder på felt i full drift, påpeker Oljedirektoratets folk.

– Nå må vi ha fullskala piloter, sier Sølvberg.

En av tilhørerne på fredagens presentasjon i Oljedirektoratet er ConocoPhillips-talsmann Stig Kvendseth. Han sier selskapet tar utfordringen fra Oljedirektoratet, men at en allerede i lang tid har hentet ut stadig vanskeligere fat.

– Hvis du ser på reisen fra 17 prosent til over 50 prosent, som er utvinningsgraden på Ekofisk, er det et bevis på innsatsen vi gjør, sier Kvendseth.

Fornøyd med de nye

På andre områder er Sølvberg mer fornøyd. Da hun la frem en tilsvarende rapport for to år siden, var hun bekymret for alle funnene som lå og støvet ned på norsk sokkel. Nå mener hun det er en tendens til at bransjen gyver løs på funnporteføljen. ConocoPhillips har gått løs på Tor 2, for øvrig er det veldig mange av nykommerne som har tatt ansvar etter at store internasjonale oljeselskaper har solgt seg ned og ut av norsk sokkel.

– Vår Energi har ambisjoner ved Balder om å forlenge levetiden der. Aker BP har gått løs på Valhall med stort mot, og Okea ser på Draugen med stor entusiasme, sier Sølvberg.

Selv om resultatene gjenstår å se, er Oljedirektoratet nå mindre urolig for at de store oljegigantene forsvinner fra Norge.

– Det er nye konstellasjoner, men en ser at den høye kompetansen blir her jo, den er fortsatt i selskapene. Så er det gjerne en større driv, og en større oppmerksomhet om den norske porteføljen, sier Sølvberg, som for øvrig ikke vil kommentere om hun har søkt på toppjobben som ny oljedirektør. Dagens oljedirektør Bente Nyland er ferdig med sitt andre og siste åremål ved utgangen av året. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.