Det Kjell Inge Røkke kontrollerte oljeselskapet Aker BP la mandag morgen frem et driftsresultat på 219 millioner dollar av en omsetning på 596 millioner dollar.

På forhånd var det ifølge estimater hentet inn av Bloomberg News ventet et driftsresultat på 199 millioner dollar av en omsetning på 584 millioner dollar. Driftsresultat før avskrivninger, såkalt ebitda, ble 395 millioner dollar i kvartalet, akkurat som spådd av analytikerne.

Kursløft etter oppkjøp

Flere av analytikerne som dekker Aker BP-aksjen høynet forrige uke kursmålet på selskapet. Det kommer etter at Aker BP forrige uke kjøpte det amerikanske oljeselskapet Hess sin virksomhet i Norge og ble eneeier av feltene Valhall og Hod sør i Nordsjøen.

– Aker BP fortsatte å levere solid i tredje kvartal med en stabil, sikker og effektiv drift. En viktig strategisk milepæl ble nådd i oktober da vi annonserte avtalen om å kjøpe opp Hess Norge. Kjøpet vil styrke Aker BPs produksjon og ressursbase, og vi vil øke utbytte til aksjonærene etter oppkjøpet, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik i meldingen fra selskapet.

I forbindelse med kjøpet av Hess Norge meldte også selskapet at det vil øke utbytte til aksjonærene til 350 millioner dollar per år.

Nyhetene ble godt tatt imot av markedet som har gitt aksjen krutt i baken. På en snau uke er aksjen opp 12 prosent på Oslo Børs og sluttet helgen med nok en toppnotering.

En av dem som har løftet kursmålet på aksjen er analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities som mener Aker BP har gjort en smart oppkjøp.

Venter litt høyere produksjon

Selskapet produserte 131.000 fat oljeekvivalenter om dagen i tredje kvartal. Det er over en dobling fra forrige samme periode i fjor da selskapet produserte 59.839 fat oljeekvivalenter om dagen. Det kommer etter at selskapet doblet produksjonen også i andre kvartal i år, sammenlignet med andre kvartal i 2016.

Snittprisen på oljen selskapet har fått solgt lå på 55 dollar fatet i kvartalet, opp fra 47 dollar fatet i samme periode i fjor.

Siden 30. oktober i fjor har også oljeprisen steget med over ti dollar fatet og nordsjøoljen brent handles nå for like over 60 dollar fatet.

Selskapet venter at produksjonen for resten av 2017 vil ligge i øvre halvdel av intervallet 135.000-140.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Steget med 100 prosent

Aker BP hadde vært i samtaler med Hess siden juli i fjor, bare en måned etter at det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker offentliggjorde sammenslåingen med BP. Siden den gang har kursen steget med 100 prosent.

BP eier 30 prosent av aksjene i Aker BP, mens Aker sitter på 40 prosent. Eiendelene er nå verdt henholdsvis 17,5 og 23,4 milliarder kroner.

Aker BP vil om to år begynne å få inn penger fra driften av gigantfeltet Johan Sverdrup som skal starte opp i fjerde kvartal 2019. Feltet inneholder mellom to og tre milliarder utvinnbare fat oljeekvivalenter og i perioden 2020 til 2025 venter Aker BP å få tilført rundt seks milliarder dollar fra driften av selskapets aktiviteter. Aker BPs eierandel i Johan Sverdrup er på 11,57 prosent.(Vilkår)

Var lei nedbemanning. Startet for seg selv
Bjørnar Bråthen (52) og Eva Bråthen (52) jobbet i henholdsvis DNB og i SAS. De var lei stadige nedbemanningsprosesser.
03:51
Publisert: