Fredag klokken ti møtte partnerne i Troll A-feltet opp hos olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) for å få endelig klarsignal for den tredje utbyggingsfasen for det gigantiske gassfeltet.

Investeringer på 7,8 milliarder kroner skal bidra til å forlenge levetiden på Troll-feltet til etter 2050.

Konsernsjef Eldar Sætre var i vår på besøk på gassplattformen Troll A i forbindelse med navneendringen fra Statoil til Equinor. Norsk-sokkel-sjef Arne Sigve Nylund var med.
Konsernsjef Eldar Sætre var i vår på besøk på gassplattformen Troll A i forbindelse med navneendringen fra Statoil til Equinor. Norsk-sokkel-sjef Arne Sigve Nylund var med. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Det er en stor glede for meg å godkjenne denne utbyggingsplanen. Dette er en merkedag i den allerede banebrytende historien om Troll! Prosjektet utløser enorme gassressurser, og har en lønnsomhet som overgår det meste. Equinor sier dette er et av de mest lønnsomme prosjektene i selskapets historie, sier Freiberg i en melding.

Tåler til dollar fatet

– Equinor vil jobbe videre sammen med partnere og leverandører og planlegger oppstart av feltet første halvår 2021 sier Equinors direktør for prosjektutvikling Torger Rød.

Selskapet oppgir at prosjektet har en såkalt balansepris på under ti dollar fatet. Det vil si at utbyggingen vil være lønnsom selv om oljeprisen skulle falle til under en sjettedel av dagens nivå. Investeringene på 7,8 milliarder kroner skal nemlig gjøre det mulig å hente ut ytterligere 2,2 milliarder fat oljeekvivalenter fra gigantfeltet.

Troll er det desidert største gassfeltet på norsk sokkel, og har siden produksjonsoppstart i 1995 generert inntekter på rundt 1400 milliarder kroner, noe som tilsvarer 175 millioner kroner per dag.

Nytt kapittel i «fantastisk historie»

Forventet fremtidig kontantstrøm fra Troll ble i forbindelse med innleveringen av utbyggingsplanen i sommer anslått til 1650 milliarder kroner. En stor andel av Troll-inntektene går til staten. Troll-feltet har allerede bidratt med over 1000 milliarder kroner i inntekter til staten.

– Med dette skrives et nytt kapittel i den fantastiske historien om Troll. Feltet spiller en viktig rolle i våre planer om å transformere norsk sokkel for bærekraftig verdiskapning i flere tiår, sier områdedirektør Gunnar Nakken i Equinor.

Equinor anslår at 70 prosent av verdiskapingen knyttet til tredjefaseutbyggingen vil skje i Norge. Partnerskapet har allerede tildelt undervannskontrakter for totalt anslagsvis 950 millioner kroner til selskapene Nexans, Deep Ocean, IKM, Allseas og Marubeni. Partnerskapet har også tildelt kontrakter for rundt 2 milliarder kroner for undervannsutstyr og en ny prosessmodul på Troll A-plattformen til Aker Solutions.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør Abid Rajas klare tilbakemelding til Trygve Hegnar her
Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar skrev på lederplass at Rajas sykmelding «virker pinglete».
00:55 Min
Publisert: