Interesseorganisasjonen Norsk olje og gass, som representerer oljeselskapene på norsk sokkel, øker sine investeringsanslag for årene som kommer.

For perioden 2022–2025 er prognosene nå samlet sett 14 prosent over fjorårets tall, og det er spesielt mot slutten av perioden at anslagene er jekket opp.

Oljeskattepakken var allerede på plass da Norsk olje og gass utarbeidet sine forrige prognoser for ett år siden, men siden den tid har det blitt enda tydeligere at det kommer et skred av nye prosjekter som blir vedtatt innen utgangen av 2022 – fristen for å omfattes av de midlertidige ordningene.

Etter en nedgang på seks prosent i 2022 til 174 milliarder kroner totalt, et mindre fall enn det som var anslått for ett år siden, ventes investeringene å øke gradvis til hele 192 milliarder kroner i 2025, ifølge organisasjonen.

– Tiltakspakken har fungert

– Resultatet av de midlertidige skatteendringene ser vi nå. Investeringsanslaget for 2022 indikerer cirka samme investeringsnivå for 2022 som vi forventet før pandemien. Det viser at tiltakspakken har fungert etter hensikten. Arbeidsplasser og prosjekter er sikret, sier Norsk olje og gass’ sjeføkonom Ellen Bakken i en pressemelding.

Noe av grunnen til at fallet i 2022 blir mindre enn anslått, er forventninger om økt leteaktivitet, skriver Norog i rapporten.

I 2026 ramler investeringene til litt under 155 milliarder kroner, men Norog presiserer at det finnes et oppsidepotensial, blant annet fordi det finnes flere funn som ikke er besluttet utbygget per i dag men som kan blir det på et senere tidspunkt.

Den gunstige oljeskattepakken ble vedtatt i et forlik mellom de daværende borgerlige regjeringspartiene og deler av opposisjonen i juni i fjor for å stimulere til investeringer i oljeindustrien etter at koronapandemien førte til et dramatisk fall i oljeprisen tidligere på året.

Kort fortalt gir endringene selskapene muligheten til å fremskynde avskrivninger for investeringer på den skattbare inntekten. Prosjektene må være besluttet innen slutten av 2022 og godkjent av myndighetene innen slutten av 2023.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.