Norgessjef Atle Sonesen i oljeselskapet VNG leverte tirsdag formiddag inn utbyggingsplanen for Fenja-feltet i Norskehavet til olje- og energiminister Terje Søviknes. Han gleder seg over at kostnadsanslaget er kommet kraftig ned etter et par år med oljekrise.

– Kostnadsanslaget lå rett i overkant av tolv milliarder da vi tok beslutning om videreføring av prosjektet. Da vi tok konseptvalget var kostnaden nede i elleve. Nå har vi med rett kontraktstrategi og bra respons fra leverandørene brakt kostnaden ned mot ti milliarder kroner, sier Sonesen.

– Etter alle solemerker vil dette prosjektet være lønnsomt selv med oljepriser godt under førti dollar fatet, sier han.

Også Yme leveres

Tirsdag leveres også utbyggingsplanen for Yme-feltet inn til olje- og energidepartementet. Oljeselskapet Repsol har ristet liv i det gamle feltet som stengte i 2001. Forrige gang noen prøvde å gjenåpne Yme, endte det i en milliardfiasko da den nybygde plattformen i 2013 viste seg å være utbrukelig og måtte skrotes.

Med innleveringene av dagens utbyggingsplaner gjenstår kun et par lignende seremonier i årets julerush. Olje- og energidepartementet venter tilsammen ti utbyggingsplaner på norsk sokkel i år, hvorav syv kommer nå rett før jul. Størst av de gjenstående er den såkalte Snorre Expansion til omtrent 20 milliarder kroner.

Fenja i hundre

Fenja-feltet har rundt hundre millioner fat i oljereserver. Det skal bygges ut med havbunnsinstallasjoner og knyttes mot Njord-feltet like i nærheten. VNG har hatt flaks i så måte. Statoil skulle nemlig uansett ta oljeproduksjonsriggen Njord A inn til Kværners Stord-verft for å forsterke strukturen. Den ligger der nå. Dermed er det langt billigere å montere ekstra prosessutstyr for Fenja-oljen når Njord A først ligger ved land, enn det ville vært ute i havet.

– Det var det som var med å muliggjøre det å få kostnadene ned på fornuftig nivå. Det er ikke sikkert at Njord ville vært alternativet dersom riggen ikke skulle tas inn til Stord-verftet, sier Sonesen.

Tidligere var Fenja kjent som Pil-funnet. I 2014 var det en hel liten oljefeber relatert til Pil- og Bue-funnene, men de mest optimistiske forhåpningene om ekstra ressurser slo ikke til etter flere boringer.

– Det er mye bedre å ha et litt lavere presist estimat enn et usikkert større estimat, sier Sonesen nå.

Det såkalte Bue-funnet gir fortsatt en oppside i området og kan knyttes til senere. TechnipFMC har fått intensjonsavtale på å levere undervannsutstyret, og North Atlantic Drilling skal stå for boringen med "West Phoenix".(Vilkår)