Yachten skvulper mot Mexico­­gulfen. Ombord: 132 døgnville nordmenn, hovedsakelig fra Vestlandet.

Delegasjonen av bedrifts­ledere, politikere og finansfolk er kommet for å delta på verdens største oljemesse: Offshore ­Technology Conference (OTC) i Houston.

– Det er her det skjer, i verdens olje- og gasshovedstad. Og vi vil ta en posisjon i dette markedet, sier banksjef Ole Lund, som leder DNBs avdeling for storkunder i Bergen og er med på å arrangere båtturen.

Ordførere fra nord til sør

Over 100.000 deltagere er ventet til konferansen, som går av stabelen for 45. gang. Messen samler det som kan krype og gå av selskaper og oljefolk, med deltagere fra hele kloden – og ikke minst fra Norge.

FRA KYST TIL KYST. Ordførere og næringslivsfolk fra Vestlandet lader opp med båttur utenfor Texas før den store oljemessen i Houston braker for alvor løs denne uken.
FRA KYST TIL KYST. Ordførere og næringslivsfolk fra Vestlandet lader opp med båttur utenfor Texas før den store oljemessen i Houston braker for alvor løs denne uken. (Foto: Ørjan F: Ellingvåg)

Stavanger sender alene en delegasjon på 268 personer i år, deriblant åtte ordførere fra Harstad i nord til Kristiansand i sør.

Bergen regner med å sette deltagerrekord med over 80 personer – deriblant ordføreren.

– Ordføreren er nesten viktigere i utlandet enn hjemme i Bergen. Vi skaffer oss kunnskap, er døråpner og viser hvor viktig denne industrien er for byen og regionen, sier ordfører Trude H. Drevland.

Et opphold fra 3. til 9. mai koster over 30.000 kroner per person, ifølge priser oppgitt på Business Region Bergens hjemmeside.

– Dette handler ikke om «wining and dining». Vi er ikke her for å mingle med dem vi kjenner fra før, sier Drevland.

– Tett program?

– Her er det ikke noe luft. Hadde jeg reist hjem etter fem dager og følt at jeg ikke hadde jobbet kontinuerlig, ville jeg fått velfortjent pes, sier Drevland.

Får møte Exxon

Næringslivslederne mener turen er verdifull. På programmet står blant annet besøk hos verdens største oljeselskap.

– I Houston er det vanskelig å få møte operatørene. Gjennom Bergen regionråd er vi invitert til ExxonMobil. Det hadde vi aldri klart på egenhånd. Møtet kan alene være verdt turen, sier direktør Sturle Drageset i service­­selskapet Sharecat Solutions.

Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen i Hordaland er enig.

– Olje og gass er kanskje den viktigste næringen på Vestlandet, og for å gjøre jobben vår som politikere må vi vite hva som rører seg i næringen. Så lenge bransjen vil at vi skal være med og åpne dører, så stiller vi opp, sier Nilsen.

Stavanger og Houston har vært vennskapsbyer siden 1980-tallet.

– Norge, og Stavanger-regionen spesielt, har en veldig sterk posisjon i Houston. Det er en posisjon vi har bygget opp over lang tid. Delegasjonsreisen er en av de aller viktigste døråpnere for våre egne bedrifter inn i det globale olje- og gassmarkedet, sier ordfører Christine Sagen Helgø til kommunens nettside.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.