Styret i Statoil foreslår å endre selskapets navn til Equinor. Det kunngjør selskapet i en pressemelding torsdag morgen. Ifølge Statoil understøtter navneendringen selskapets strategi og utvikling som et bredt energiselskap.

Navnet Equinor kombinerer ordet Equi, som er begynnelsen på det engelske ordet for likhet, Equality og likevekt, Equilibrium. Og ordet Nor som ifølge Statoil signaliserer selskapets norske opphav.

– Vi skifter ikke navn fordi vi vil endre vår strategi, sier konsernsjef Eldar Sætre.

Usikker på kostnadene

Han forteller at navneskiftet er en naturlig oppfølging av den strategien Statoil presenterte i fjor, fra et fokusert olje- og gasselskap til et bredt energiselskap.

– Vi skal investere 100 milliarder kroner i fornybare prosjekter frem mot 2030. Jeg har sett noen kritikere omtale det som peanøtter. De må ha et skrudd forhold til penger eller peanøtter, sier han.

Statoil startet en diskusjon om navnet i fjor høst. Først i ledelsen, så i styret.

– I januar orienterte vi olje- og energidepartementet, sier Sætre.

Norske Try og London-baserte Superunion har vært de eksterne rådgiverne i prosessen, ifølge konsernsjefen.

– Vi vil gjøre mye for å holde kostnadene lave. Totalt sett er det fortsatt usikkerhet. Vi tror det vil koste 230 til 250 millioner kroner, sier han.

Konsernsjef Sætre bekrefter at Statoil har overtatt navnet Equinor fra hestekiropraktor og tidligere "Jakten på kjærligheten"-deltaker Christine Siljedal Arnesen, men at det er opp til henne å oppgi summen. DN har ikke lyktes å komme i kontakt med Siljedal Arnesen torsdag.

«Verden endrer seg»

– Verden endrer seg og det samme gjør Statoil, sier styreleder Jon Erik Reinhardsen i Statoil.

– Den største omleggingen av energisystemene i moderne tid er i gang, og vi vil være en pådriver for denne utviklingen. Vår strategi ligger fast, og navnet Equinor reflekterer endringer som allerede er igangsatt, legger han til.

Forslaget til nytt navn vil bli fremmet til Statoils generalforsamling 15. mai. Den norske regjeringen støtter som majoritetsaksjonær forslaget og vil stemme for det på generalforsamlingen.

– En historisk dag

– For oss er dette en historisk dag. I nesten 50 år har Statoil tjent oss vel som et flott navn. Men når vi ser frem mot de neste 50 årene, den globale energiomleggingen og hvordan vi utvikler oss som et bredt energiselskap, har det blitt naturlig å endre navnet vårt, sier Statoil-sjef Eldar Sætre

Ifølge Statoils strategi som ble presentert i 2017 skal selskapet utvikle langsiktige verdier på den norske kontinentalsokkelen, satse på kjerneområder og utvikle nye vekstmuligheter internasjonalt.

– Navnet Equinor beskriver vår opprinnelse, våre verdier og hva vi vil være i fremtiden. Equinor sier noe viktig om hvem vi er, hvor vi kommer fra og hvordan vi ønsker å utvikle oss, sier Sætre.

Sterk resultatbedring

Statoil hadde i fjerde kvartal 2017 et justert driftsresultat på 4 milliarder dollar, mot 1.7 milliarder dollar i samme periode i året før.

Med kraftig redusert kostnadsnivå etter tre år med oljekrise, har pengene for alvor begynt å trille inn i Statoil-kassen etter at oljeprisen har begynt å komme seg.

– Vi har redusert våre investeringskostnader til 9,4 milliarder dollar, fra et opprinnelig anslag på 11 milliarder dollar. Dette er et resultat av fortsatt forbedringsarbeid og sterke prosjektleveranser. I samarbeid med våre leverandører og partnere får vi mer for mindre, sa Statoil-sjef Eldar Sætre under selskapets resultatpresentasjon i februar.

For hele 2017 oppnådde Statoil et justert driftsresultat på 12,6 milliarder dollar, opp fra 4,1 milliarder dollar året før.(Vilkår)

​Slik skal han klare det umulige
Statoil-sjef Eldar Sætre stiller gjerne opp om tre år for å gjøre opp regnskap for om han har lykkes.
01:53
Publisert: