Tommeliten Alpha er et gass/kondensatfunn som ble gjort i 1976. Som et ledd i å fokusere sin norske portefølje selger nå Equinor eierandeler i funnet for 220 millioner dollar, tilsvarende 1,8 milliarder kroner. Kjøperen er det polske olje- og gasselskapet PGNiG.

– Equinor har en ambisjon om å endre og fornye norsk sokkel i tiårene fremover, og det betyr også at vi må prioritere. Derfor selger vi denne eiendelen slik at vi kan konsentrere oss om prioriterte prosjekter og eiendeler som skaper høyere verdi for oss, sier Jez Averty, Equinors områdedirektør for Drift Sør i Nordsjøen i en pressemelding.

Dette selger Equinor

  • Sin eierandel på 42,38 prosent i Tommeliten Unit (PL 044 TA).
  • Eierandelen på 30 prosent i PL 044.

ConocoPhillips er operatør for begge disse to. Netto utvinnbare ressurser i Tommeliten Alpha er 52 millioner fat oljeekvivalenter.

Sluttføring av transaksjonen forutsetter godkjennelse fra PGNiGs Supervisory Board og at alminnelige vilkår er oppfylt, blant annet godkjennelse fra partner og myndigheter.

Andre salg denne uken

Salget kommer som et ledd i Equinors plan om å fokusere den norske porteføljen gjennom å selge unna funn som ligger utenfor kjerneområdet.

Salget til PGNiG kommer bare tre dager etter at den norske oljegiganten solgte sin eierandel på 77,8 prosent i King Lear-funnet til Aker BP for 250 millioner dollar, rundt to milliarder kroner. Equinor var også operatør på funnet som har utvinnbare reserver på 77 millioner fat oljeekvivalenter.

Skal frakte gass til Polen

PGNiG er svært glade for kjøpet av eierandelen og skriver i en melding på sine sider at de har en langsiktig plan for Norge, og at selskapet allerede har fått erfaring og en veletablert posisjon i regionen.

– Det siste gassfeltkjøpet i Norge er av spesiell betydning for oss. Det betyr en betydelig økning i naturgassproduksjonen i regionen. Herfra har vi planer om å sende gass til Polen via Danmark gjennom den planlagte rørledningen «Baltic Pipe». Tommeliten Alpha-prosjektet tillater oss å implementere vår diversifiseringsstrategi til attraktive finansielle vilkår. Dette er godt nytt for våre aksjonærer, sier president Piotr Wozniak i PGNiG i meldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-butikkeier: – Du er ikke kjøpmann lenger, men en slave
Vibecke Wiik får et sug i magen når hun nærmer seg butikken hun drev i tre år. Her forklarer hun hvorfor.
03:08
Publisert: