Oljeprodusentalliansen OPEC+, med Saudi-Arabia og Russland i spissen, er samlet torsdag for å drøfte produksjonsvolumer fremover – et møte som preges av frykt for at den nye koronavarianten omikron vil føre til at den globale oljeetterspørselen vil falle.

Alliansen har bestemt å holde seg til allerede vedtatte planer om å øke produksjonen med 400.000 fat per dag i januar, heter det i en pressemelding fra OPEC torsdag ettermiddag.

Oljeprisen falt godt over to dollar på nyheten, som ble meldt av nyhetsbyrået Reuters litt tidligere enn den offisielle bekreftelsen, fra litt over 68 dollar fatet for nordsjøoljen Brent til 65,75 dollar på det laveste.

Men prisen hentet seg deretter inn, selv om Brent handles fortsatt til de laveste verdiene siden august. Ved fire-tiden i Oslo kostet ett fat omtrent 68,5 dollar.

OPEC+ vedtok store begrensninger i oljeproduksjon i fjor for å støtte prisen etter at etterspørselen stupte på grunn av pandemien. Siden har alliansen besluttet å øke produksjonen med omtrent 400.000 fat per dag hver måned, og flere land - deriblant USA - har til og med bedt den gå frem enda raskere etter hvert som oljeprisen steg til godt over 80 dollar per fat i høst.

Men da omikron-varianten nylig dukket opp, skapte det ny usikkerhet rundt etterspørselen etter olje.

Ifølge Reuters var det flere muligheter OPEC+ kunne vurdere denne uken, blant annet å sette januar-økningen på vent eller å halvere den. Men alliansen velger altså likevel å gå videre med sin planlagte økning.

Fra før har USAs president Joe Biden gått til det drastiske og uvanlige skrittet å frigi olje fra landets strategiske lagre. Biden godkjente å slippe opptil 50 millioner fat i markedet i forrige måned, men myndighetene har siden også sagt at timingen vil avhenge av prisnivået. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.