Prospektet i forbindelse med Saudi Aramcos første gjeldsutstedelse noensinne kunne denne uke avsløre at verdens største oljeprodusent også er verdens mest lønnsomme selskap.

Den saudiarabiske storprodusenten tjente i fjor hele 111 milliarder dollar netto, som er mer enn elektronikkgiganten Apple og oljekjempene Exxon og Shell tjente til sammen.

- Stor nyhet

Nå avslører samme prospekt at verdens største oljefelt, Ghawar i Saudi-Arabia, har langt mindre produksjonskapasitet enn tidligere antatt.

Feltet, som har produsert siden 1951, produserer kun 3,8 millioner fat per dag, ifølge prospektet. Det er milevis unna det amerikanske energibyrået (Energy Information Agency), EIAs, anslag på 5,8 millioner fat.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Fearnleys er mildt sagt overrasket. Han påpeker at produksjonen fra Ghawar-feltet i dag er 25 prosent mindre enn hva den var for 15 år siden.

Oljeanalytiker Trond Omdal, Fearnleys.
Oljeanalytiker Trond Omdal, Fearnleys. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

«Det er faktisk en stor oljehistorisk nyhet», skriver han i en epost til DN.

Kortere levetid

Aramco gir ingen forklaring på produksjonsfallet eller hvorvidt kapasiteten vil fortsette å falle med samme fart.

Ifølge analytikeren uttalte Aramco på en presentasjon i Washington i 2004 at Ghawar-feltet produserte 5 millioner fat per dag, og at nivået hadde vært konstant siden minst 1990.

I prospektet opplyser Aramco at Ghawar-feltet fortsatt har oljereserver tilsvarende 48,2 milliarder fat olje, som vil si inntil 34 års produksjon. Det internasjonale energibyrået, IEA, anslo i 2007 reservene til å ligge betydelig over dette.

«I sin rapport om oljeutsiktene i 2008 sier IEA at den totale historiske oljeproduksjonen fra Ghawar nådde 66 milliarder fat i 2007, og at 74 milliarder fat gjenstår, som antyder initielle utvinnbare reserver på 130 milliarder fat (!)», skriver Omdal i en oppdatering onsdag.

Flere avsløringer

Ghawar, øst i Saudi-Arabia, måler 280x30 kilometer og er det største konvensjonelle oljefeltet i verden, påpeker analytikeren. Statfjord-feltet, det største på norsk sokkel, er til sammenligning 25x4 kilometer stort.

Ghawar har historisk stått for over halvparten av Saudi-Arabias oljeproduksjon siden 1951, et land som omfatter 101 ulike oljefelt. Med en produksjon på 3,8 millioner fat per dag, mot en totalproduksjon på 9,8 millioner fat per dag i mars, og all-time high på 11, 1 millioner fat per dag høsten 2018, er de dager over.

Omdal finner det også interessant at Aramco i det 470-siders store prospektet avslører kortere levetid enn antatt for selskapets øvrige viktigste felt; Khurais, Safaniyah, Shaybah og Zuluf.

Prospektet bekrefter imidlertid at Aramco er i stand til å produsere inntil 12 millioner fat per dag, noe selskapet har hevdet i årevis, ifølge analytikeren.

«Kongedømmet har tilgang til ytterligere 500.000 fat produksjonskapasitet fra to felt i de nøytrale grenseområdene som deles med Kuwait. Området produserer imidlertid ingenting nå på grunn av politisk uenighet med nabolandet, og har vært stengt siden 2014», skriver Omdal.

Nordsjøoljeprisen brent stiger videre onsdag, der brent for utsatt levering, som er juni-kontrakten, tikker mot 70 dollar fatet. Redusert Opec-produksjon og nyheten om at tre av åtte unntaksland nå har kuttet mottak av oljeleveranser fra Iran bidrar til å løfte oljeprisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.