Oppgangen i oljeprisene fortsetter å overraske. Mandag morgen stiger prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, rundt tre prosent til over 43 dollar fatet.

Siden prisene traff bunnen for rundt halvannen måned siden har oljeprisen steget 120 prosent.

Enighet i Opec

På tampen av forrige uke ble oljekartellet Opec, med Saudi-Arabia og Russland i spissen, enige om å forlenge sine rekordhøye produksjonskutt med én måned. Ifølge analysebyrået Wood Mackenzie kan oljeprisen nå stige til 50 dollar fatet, skriver Bloomberg. At oljeprisen skulle stige til 50 dollar virket for de fleste temmelig utenkelig bare for en måned siden.

– Vår kollektive innsats har båret frukter og til tross for mye usikkerhet er det oppløftende tegn til at vi er forbi det verste, sa Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman forrige uke.

Saudi-Arabia skrur opp prisene

Verdens største oljeeksportør Saudi-Arabia skal nå også ha skrudd opp prisene på sine oljeprodukter kraftig – den største økningen på over 20 år, ifølge Bloomberg. Eksempelvis er prisen på såkalt Arab Light-olje satt opp med 6,10 dollar fatet.

Sammen med etterspørselssjokket var det nettopp de store oljerabattene og priskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland som sendte oljemarkedet i knestående da oljeprisen falt 30 prosent i starten av mars.

De to stormaktene har besluttet å gjenoppta samarbeidet for å stabilisere oljemarkedet. Prisøkningen på alle oljeprodukter til Asia vil tre i kraft i juli. Prisene er økt med mellom 5,6 og 7,3 dollar fatet. Det er vesentlig mer enn det som var estimert på forhånd, ifølge Bloomberg.

Rekordimport fra Kina

Samtidig som oljeprodusentene gjør hva de kan på tilbudssiden, har også etterspørselen i verdens største oljeimportør Kina kommet tilbake for fullt.

Ifølge Bloomberg økte råoljeimporten i Kina til rekordhøyder i forrige måned.

Importen økte til 47,97 millioner fat i mai, i snitt tilsvarende 11,34 millioner fat per dag.

Det er en økning på 14 prosent sammenlignet med april og 160.000 fat per dag mer enn forrige importrekord i november i fjor. Den kraftige økningen kan samtidig tyde på at Kina benytter priskollapsen til sin fordel ved å fylle opp sine strategiske reserver til en billig penge.

– Mye av dette er trolig opportunistiske kjøp for å kapitalisere på lave priser. Etterspørselen etter produkter tar seg opp, men det er fortsatt mye råolje og produkter i tanker, sier Michal Meidan, sjef for Kina-analyse ved Oxford Institute for Energy Studies, til Bloomberg.

– Kan bli krevende

Makroøkonom Kelly Chen i DNB Markets skriver i en morgenrapport mandag at størrelsen på de globale overskuddslagrene fremdeles ligger godt over 400 millioner fat, og viser til anslag fra Platts.

– For å trekke ned dette overhenget må aktørene, i ett helt år, holde igjen produksjon for å skape et tilbudsunderskudd på cirka 1,2 millioner fat per dag – eller omtrent hele norsk sokkel, skriver hun.

– Uten en vesentlig bedring også for oljeetterspørselen, og ikke minst utsiktene for vekst i etterspørselen, kan det bli krevende å opprettholde den samme oljeprisstigningen fremover, skriver Chen.

Retorisk spør hun hvor høyt oljeprisene kan gå før det utløser vesentlig mer aktivitet i amerikansk skiferolje, og viser til at oljeselskapet EOG vurderer å igangsette og øke produksjon, og at det holder med en WTI-pris på 40 dollar for EOG.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.