Questerres toppsjef, Michael Binnion, er sammen med en rekke andre oljesjefer på Paretos årlige olje- og offshorekonferanse for å vise potensielle nye investorer og kunder hva selskapet har oppnådd siden sist år - og hva som er i vente. Men Binnion må også gjøre sitt ypperste for å beholde de aksjonærene han allerede har.

Aksjekursen til Oslo Børs-noterte Questerre er nemlig sendt i en nedadgående spiral siden myndighetene i den kanadiske provinsen Quebec i juni sa de ønsket å legge ned et forbud mot produksjon av skiferolje i regionen.

– Vi har jobbet ræva av oss i hele sommer med å gjøre mange ting, sier Binnion, som nå vil gå til rettsapparatet for å få lov til å produsere skiferolje i fremtiden.

– Denne uken kommer vi til å sende inn en begjæring til retten for å få reguleringen som skal forby fracking erklært ulovlig, sier han til DN.

Mener reguleringene er ulovlige

Fracking er en metode for å utvinne olje og gass fra skiferformasjoner.

For halvannet år siden godkjente Quebec en ny karbonlovgivning som omfatter energipolitikk frem til 2030. Da mente Questerre at det var sannsynlig at myndighetene åpnet opp for utvikling av gass- og skiferoljereserver i provinsen.

Som lyn fra klar himmel kom det i sommer en helomvending fra myndighetene. De vil innføre langt strengere reguleringer for produksjon og lagring av olje og gass i provinsen, inkludert et totalforbud mot fracking.

– Det var knusende siden vi i utgangspunktet hadde dette veldig bevisste steg for steg-programmet som vi jobbet med sammen med myndighetene om, og plutselig så kunngjør de disse nye reguleringene, sier Binnion.

Han mener myndighetene ikke har grunnlag for å stanse all fracking.

– Vi er veldig sikre på at reguleringene ikke er lovlige fordi du ifølge loven ikke kan lage et forbud gjennom reguleringer, sier han.

Questerre produserer i øyeblikket ingen olje eller gass fra Quebec. Det skaffet seg imidlertid nylig en stor og etterlengtet eierandel i et svært lønnsomt gassfelt i Utica-formasjonen i regionen. Dette er en potensiell pengemaskin for selskapet.

Kan bli aktuelt med søksmål

1. oktober er det valg i Quebec, der frontene er steile mellom regjeringspartiet Quebec Liberal Party og opposisjonspartiet Coalition Avenir Quebec. Foreløpig ligger det «oljevennlige» opposisjonspartiet best an til å vinne valget, ifølge meningsmålinger.

Dersom Questerres begjæring blir godkjent vil reguleringene bli satt på vent inntil en ny regjering kommer på plass. Hvis opposisjonspartiet vinner, tror Binnion at reguleringene blir fjernet. Skulle derimot regjeringspartiet beholde kontrollen, frykter han en lengre konflikt, som i verste fall fører til at Questerre, med en markedsverdi på 1,2 milliarder kroner, går til søksmål mot myndighetene for å få kompensasjon.

Har selv «tapt» 85 mill.

Siden sjokkmeldingen om reguleringene kom 6. juni, har Questerre-aksjen falt 61 prosent på Oslo Børs. Markedsverdien er mer ennr halvert, og reguleringene har påført aksjonærene store papirtap. Selv har Michael Binnion, som er tredje største aksjonær i oljeknøtten, et papirtap på rundt 85 millioner kroner. Han har ikke solgt en eneste aksje.

– De kommer fortsatt til å være verd en formue. Det er jeg ikke bekymret for, sier han selvsikkert.

Forrige måned innførte Quebec den nye karbonlovgivningen, og innførte samtidig forbudet mot fracking i regionen. Siden da har Questerre-aksjen likevel steget nesten 20 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjekk triksene som gir deg raskere oversikt over nyhetsbildet
Slik får du mest ut av nye DN.no.
01:40
Publisert: